2012-11-13 17:07:50• hírek • itCafe.hu

A Nissan és a Toyota is okos autót mutatott be

A japán autócégek fokozatos fejlesztéseikkel igyekeznek versenybe szállni a Google önállóan közlekedni szánt járműveivel.

Nehezen támadható állítás, hogy a számítástechnika számára a jelen és a közeljövő egyik legígéretesebb terepe az autógyártás, ahol a különféle intelligens megoldások egyre inkább elérnek a tömeggyártású autókba is. Bizonyítja ezt egy mai japán demonstráció is, ahol a Toyota saját, több hektáros, Tokiótól nem messze lévő kísérleti telepén mutatott be az újságíróknak egy olyan autóvezérlő, biztonsági rendszert (Intelligent Transport System), melynek egyik fő attrakciója, hogy nemcsak az út mentén elhelyezett érzékelőkkel kommunikál, hanem a rendszerrel rendelkező autók egymással is kapcsolatba lépnek.

A bemutatón a jelen lévők láthatták, hogy az autó érzékeli az emberi mulasztásból adódó veszélyhelyzeteket – egy figyelmen kívül hagyott piros lámpa, a holt térbe került közlekedő, az autó elé lépő gyalogos – ez utóbbi esetében a kocsi automatikusan megáll. Azért ezekre a tipikus helyzetekre fókuszáltak a fejlesztésnél – mondták el a tájékoztatón –, mivel a statisztikák szerint a balesetek fele csomópontokban, kereszteződésekben történik. A rendszer sok apróbb, a biztonságot célzó fejlesztést is tartalmaz: ilyen például egy olyan fékrásegítő, mely vészhelyzetben a kellő erővel húzza be a féket, mivel a felmérések szerint az ilyenkor a vezetők a pánik miatt gyakran hibáznak.

De a parkolási ütközések, koccanások elkerülésére is beültettek egy megoldást: itt egy szonár segítségével érzékeli az autó az akadályt, így például tolatás közben, ha a vezető véletlenül a fék helyett a gázra lép, a rendszer automatikusan leállítja a kocsit.

A cikk folytatása az ITcafe.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: