2010-05-08 19:20:57• hírek • MTI

A New York-i merénylet folytatása

Pakisztán ígéretet tett szombaton arra, hogy az amerikai kérésnek megfelelően nyomozni fog a sikertelen New York-i merényletkísérlet ügyében vádolt férfi és az ázsiai ország északnyugati, törzsi övezetében ténykedő szélsőségesek közötti esetleges kapcsolatok után.

Hivatalos felkérést kaptunk az amerikaiaktól a mai napon, s ebben szerepelnek bizonyos részletek a vádakat illetően - mondta újságíróknak Iszlámádban Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter.
Az amerikaiak úgy gondolják, hogy Faisal Shahzad (a Times Square-en elkövetett merényletkísérlet miatt vádolt amerikai-pakisztáni férfi) járt Dél-Vazirisztánban, illetve találkozott Kari Huszeinnel és Hakimullah Mehszuddal - tájékoztatott a miniszter, hozzátéve, hogy ezt a pakisztáni biztonsági szolgálat tisztjeinek ellenőrizniük kell.

Hakimullah Mehszud a pakisztáni tálibok mozgalma, a Tehrik-e-Talibán vezetője, és bár a szervezet egy videofelvételen magára vállalta a New York szívében megkísérelt támadást, ennek a hitelességét illetően az amerikai hatóságok is kétségeiknek adtak hangot, és a pakisztáni mozgalom szóvivője is azt mondta, hogy a szervezetnek semmi köze sincs Faisal Shahzadhoz, se nem toborozták, se ki nem képezték.
Kari Huszein tálib katonai vezető, őt úgy ismerik, mint aki önkénteseket képez ki öngyilkos merényletekre.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, a CBS tv-nek nyilatkozva - az interjút kivonatosan előzetesen ismertették - arra figyelmeztette Pakisztánt, hogy súlyos következményekkel járna, ha egy olyan merényletkísérlet, mint a New York-i sikerrel járna, és a nyomokat egészen Pakisztánig el lehetne vezetni. Egyidejűleg elismerte, hogy a két ország egyre inkább együttműködik a terrorizmus elleni harc terén.
A pakisztáni hatóságok már korábban késznek mutatkoztak az Egyesült Államokkal való "teljes együttműködésre", ami az ügyben zajló nyomozást illeti, de a pakisztáni hadsereg azt mondta, hogy egyelőre semmi jelével nem találkozott az összefüggésnek Shahzad személye és a vazirisztáni lázadók rejtekhelyei között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: