2011-09-09 09:00:22• hírek • MTI

A New York-i Emlékhely és az új WTC célja az élet igenlése

Az élet igenlése a célja az újjáépítésnek a tíz évvel ezelőtti terrortámadás helyszínén - nyilatkozta egybehangzóan az MTI-nek New Yorkban Michael Arad, a vasárnap felavatandó Szeptember 11. Emlékhely tervezője, és Daniel Libeskind, az új Világkereskedelmi Központ- (WTC-) épületegyüttes főépítésze.

"Az első látogatók azért jönnek majd el az Emlékhelyre, hogy leróják kegyeletüket" - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Arad. - "Az emberek az űr (a vízesések) szélére léphetnek, láthatják az annak peremére felírt neveket, elmélkedhetnek és átérezhetik az azon a napon történt tragédia méreteit. Odaléphetnek ahhoz a vonalhoz, amely elválaszt bennünket azoktól, akik akkor az életüket vesztették."

"Ám idővel, egy gyógyuló sebhez hasonlóan, ez a hely észrevétlenül be fog olvadni a környezetébe. A város egyik élőhelyévé válik, egy olyan emlékplázává, ahol az emberek - a környéken lakók és gyermekeik, az itt dolgozók, valamint a látogatók - közösséggé tudnak összeolvadni, némileg ahhoz hasonlóan, ahogyan azt annak idején, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után tettük. Ez a két funkció párhuzamosan létezhet egymás mellett" - fogalmazta meg alkotásának üzenetét az Emlékhely tervezője.

Michael Arad elképzelésének középpontjában két, a leomlott ikertornyok alapjának helyén létesített zuhatag áll, amelyek peremére egy bonyolult, az érintettek egymáshoz való viszonyát is figyelembe vevő számítás alapján írták fel a terrortámadások áldozatainak nevét.
A Szeptember 11. Emlékhelyet vasárnap, a támadás 10. évfordulóján avatják fel, a mintegy 3000 áldozat hozzátartozóinak, valamint az ország és New York akkori és jelenlegi vezetőinek részvételével. A támadás helyén épülő múzeumot jövőre adják át a látogatóknak, az új WTC-komplexumhoz tartozó öt felhőkarcoló közül az utolsókat pedig valamikor az évtized közepén.

A terrortámadás emlékhelye

Az Észak-Amerika legmagasabb épületének szánt, az Egyesült Államok függetlensége kikiáltásának dátuma után szimbolikusan 1776 láb (541,3 méter) magas, Freedom Towerként is emlegetett One World Trade Center (1 WTC) torony David Childs melletti társtervezője és az egész WTC-komplexum főépítésze Daniel Libeskind.
Az MTI-nek nyilatkozva Aradhoz hasonlóan Libeskind is azt hangoztatta, hogy a cél egy pesszimista hangulatú térség helyett egy életigenlő, Alsó-Manhattanbe szervesen illeszkedő új társadalmi-kulturális és üzleti helyet és új városi horizontot hozzanak létre az emlékezni kívánó New York-iak számára.

"Ez folyamatban lévő munka" - válaszolt Libeskind az MTI-nek azt firtató kérdésére, hogy mikor készül el teljes egészében a WTC-projekt. -"Az Emlékhelyet szeptember 11-én fogják átadni, az 1-es és 4-es torony már csaknem elkészült, a metróállomás építése előrehaladott állapotban van, a múzeumot jövőre adják át. Úgy gondolom, hogy minden évben lesz, amit felavathatunk. Mivel az építkezés ütemét a gazdaság is befolyásolja, a 2-es és a 3-as torony befejezése a gazdaságtól is függ majd. De nincs okom kételkedni abban, hogy előbb vagy utóbb az egész épületegyüttes elkészül majd".
Az átadás utáni hetekben az Emlékhelyre csak nehezen, az interneten előre megrendelt, ingyenes jegyek alapján lehet majd bejutni. Michael Bloomberg, New York polgármestere reményét fejezte ki, hogy a szövetségi kormány nemzeti intézménnyé emeli majd a jövőre átadandó múzeumot, s így a látogatóknak nem kell fizetniük a belépésért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: