2020-01-10 08:13:06• hírek • MTI

A Netflixnek mégsem kell törölnie műsoráról az istenkáromló Krisztus-filmet

Fotó: Netflix
Fotó: Netflix

A brazil legfelsőbb bíróság felülírta csütörtökön azt az előző napi bírósági döntést, miszerint a Netflix internetes médiaszolgáltatónak törölnie kell műsorkínálatából a Jézust meleg férfiként ábrázoló filmet, amelyet egyesek istenkáromlónak tartanak.

Szerdai végzésével egy Rio de Janeiró-i bíró, Benedicto Abicair egy hazai katolikus szervezet petíciójára válaszolt, amely szerint „katolikusok millióinak a becsületét” sértette meg a Krisztus első megkísértése című film műsorra vétele a karácsonyi ünnepi szezonban. A produkciót készítő riói Porta dos Fundos filmcég központját már karácsony előtt gyújtópalackos támadás érte a vígjáték miatt. Abicair közölte: „A film kárt okoz egy olyan társadalomban, amely jórészt keresztény vallású”.
 

A Netflix csütörtökön panaszt tett a legfelsőbb bíróságnál a döntés miatt, azt állítván, hogy a riói bíró a félelemkeltés eszközével el akarja hallgattatni a vígjátékokat készítő brazil csoportot. Erre Dias Toffoli, a legmagasabb fokú bíróság elnöke közölte: a Netflix továbbra is sugározhatja Brazíliában a filmet, mert a szólás szabadsága alapvető jog egy demokráciában. „A szatíra nem tud ártani a brazilok keresztény hitének, nincs olyan mágikus ereje, hogy tönkretegye a több mint kétezer éves keresztény hit értékeit” – jelentette ki végzésében.
 

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök bírálói szerint a riói bíró döntése nem volt független attól, hogy az államfő tavalyi hivatalba lépésével „kultúrharcot indított” az országban, megvonva a támogatásokat a „keresztény értékeket” kikezdő művészeti projektektől, és szidalmakat szórva a hivalkodó karneváli ünnepségekre.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: