2018-10-02 19:07:39• hírek • Nagy Tímea

A Népmese Napja a Református Gimnáziumban

Benedek Elek születésnapjára esik, és nem véletlenül, a Magyar Népmese Napja. Szeptember 30-a idén vasárnapra esett, ezért az iskolákban vagy pénteken vagy hétfőn szervezték meg a tantestületek az ünnepségeket.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium alsó tagozata igazi meglepetésben részesült a Népmese Napján. A jeles alkalmon a fő attrakció a tanítók és az igazgató bácsi mesejátéka volt, melyről egészen a fellépés pillanatáig mit sem tudott a lelkes közönség és a tantestület sem.

 

A mesejátékot megelőzően a gyermekek megannyi érdekes, a magyar népi kultúrához kapcsolódó aktivitásban vettek részt. A tanórák foglalatosságai hétfőn a mesék világába varázsolták el az alsó tagozat diákjait. Mesét írtak és próbákon kellett helyt állniuk, mint a kedvenc fabuláik hőseinek. Arra is sor került, hogy mindenki megismerhesse a történetet annak, miért is pont Benedek Elek születésnapjára esik ez az ünnep.

 

Ezt követően a tanító nénik eltűntek egy pár percre. A nagy szünetben a tancik meseszereplőkké változtak és maskarába öltözve tértek vissza az osztálytermekbe. A siker nem maradt el, a tanulók lelkes üdvrivalgással fogadták őket. A móka innentől az osztályok mellé szegődött.

 

Az iskola udvarán összegyűlve robogott tovább az esemény. A negyedikesek közül páran ékes furulyaszóval köszöntötték a közösséget. A jól ismert dallam, a Magyar Népmesék főcímdala kelt szárnyra, sejtetve, hogy mi következhetett aztán.

 

A tanító nénik nem hiába öltöztek be a vicces ruhába, egy mesejátékkal örendeztették meg a diáksereget és a tantestületet egyaránt. A mese a Három selyp lány volt. Az igazgató bácsi sem maradt ki a történetből, a mesélő szerepét osztották rá. A siker egyöntetű volt, vastaps és éljenzés fogadta a csalafinta humorral tűzdelt történet előadását.

 

A nem minden napi élmény után mindenki visszatért az osztálytermébe. A progam vége előtt a gyereket még megnézhettek egy népmesét, és csodás rajzok születtek, melyek többnyire a tancik színjátékát örökítették meg. Ezekből a művekből kiállítás is készül.  

 

Azt, hogy milyen élmény, emlék maradt ez a nap a gyermekeknek számára, a szülők visszajelzései is igazolták: a gyerkőcök még otthon is fülig érő mosollyal meséltek a sulis Népmese Napjáról.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: