2019-07-11 06:04:08• hírek • Bede Emőke

A Nagypiacon már tudják: műanyag szatyor helyett bátran lehet választani a vászonból készültet is!

Az Európai Unióban évente kb. 300 millió tonnányi műanyag szemét keletkezik, és ennek mennyisége a felmérések szerint közel 10 millióval nő egyik évről a másikra. Környezetvédelmi szempontból ez semmi jóval nem kecsegtet a jövőre nézve, ezért az utóbbi években több ország is konkrét lépéseket tett a szelektív hulladékgazdálkodás fejlesztésére, illetve a szemét mennyiségének csökkentésére.

Az unió 2015-ben új irányelvet jelölt ki: ki kell vonni a forgalomból a vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrokat. Ennek értelmében Romániában 2018. július 1-től tilos ezeknek a vékony, illetve nagyon vékony falú zacskók behozatala, 2019. január 1-től pedig forgalmazni sem lehet őket. Ezen törvénnyel felvértezve, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) szerdán csatlakozott a Műanyagmentes július nevű nemzetközi kezdeményezéshez és elindította saját, a Mondj nemet a műanyag zacskókra nevű kampányát, melynek elsődleges célja, hogy csökkentse az élelmiszerpiacokon vagy bevásárlóközpontokban vásárolt zöldségek és gyümölcsök mellé kapott zacskók számát.
 

A kampány nyitányaként az APM csapata Békéssy Erzsébet vezetésével kivonult a szatmári 1-es számú élelmiszerpiacra, ahol úgy az eladókkal, mint a vásárlókkal arról folytatottak beszélgetést, mennyire fontos a környezettudatos vásárlás, illetve milyen alternatívákat lehet használni a műanyag zacskók helyett. Mint elhangzott, jó megoldás lehet a textilszatyor, de a fonott kosár sem rossz választás. Hogy mennyire hatékonyan lehet ezeket alkalmazni a piacon, a környezetvédelmi ügynökség munkatársai vászonszatyrokat osztottak a lakosoknak. A következő megmozdulásra július 17-én kerül sor, a 14-es lakónegyedben található Szamos-piacon, annak, aki aki szeretne érdemben beszélgetni a környezettudatos vásárlásról, mindenképp érdemes felkeresnie egy hét múlva az említett piacot.




 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: