2019-03-17 11:37:25• hírek • Szatmár.ro / bod.communitas.ro

A Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai a Bölcs Diákok országos vetélkedő elődöntőjében

Mi is az a Bölcs Diákok? A Bölcs Diákok országos szintű vetélkedőt először 2010-ben szervezték meg. A középiskolai tanárok kreativitásának köszönhető vetélkedő elsődleges célja a tanulók olvasási készségeinek fejlesztése alternatív, a tanórai tevékenységek kiegészítéseként szolgáló módszerek segítségével.

A megmérettetés értelmi szerzői: Mihályfalvi Katalin és Molnár Galaczi Júlia középiskolai tanárok, anyagi támogatója pedig a Communitas Alapítvány. Először is annak az okát kutatták, hogy napjainkban miért szorulnak háttérbe a könyvek, mi foglalta el a helyüket az életünkben, miért nem jut idő olvasásra?

 

Tapasztalataik alapján az olvasás térvesztésének egyik lényeges oka a világháló egyre intenzívebb és szélesebbkörű térhódítása mindennapi életünk felett. Mivel a tanulók nagy része aránytalanul sok időt tölt el a közösségi oldalak böngészésével, úgy gondolták, hogy olyan kihívásokat állítanak eléjük, amelyek egyrészt fejlesztik olvasási készségüket, másrészt pedig rávezetik őket arra, hogy mi is az internet eredeti, valós szerepe. Így „csírázott ki a magból a Bölcs Diákok”.

 

A versenyen több száz csapat indult 2019-ben. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kihívás elődöntőjébe a megyei továbbjutók kerültek be. Szatmár megyét ezúttal a Nagykárolyi Elméleti Líceum csapata, a Minerva gyermekei képviseli. A csapat felkészítő pedagógusa Putovits Tünde angol tanárnő. A csapattagok: Pap Czier Johanna - IX. osztály, Szalai Vivien - IX. osztály, Forgács Tamás - IX. osztály és Rák Gergő - IX. osztály.

 

Megyénkből az indulók között szerepelt még a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Nagykárolyi Elméleti Líceum egy másik csapata és a Gheorghe Dragoș Közgazdasági Kollégium diákjai.

 

A verseny során a diákok játékos feladatok révén ismerkednek meg a magyar népi szokásokkal, a magyar irodalom kiemelkedő alakjaival, a magyarság történelemének nagyjaival, valamint a tudományok terén jelentőset alkotó nevekkel. Hétköznapi és bonyolult szakmai kérdések, kreatív, fantáziát és általános műveltséget fejlesztő, a motivációt és az egészséges versenyszellemet tápláló feladatok várják a kihívást kedvelő, csapatmunkára készen álló tanulókat.

 

Az interdiszciplináris vetélkedőre 4–5 fős csapatok (3–4 fő IX–XII. osztályos diák és 1 tanár) jelentkezhetnek. Mint minden versenynek, a Bölcs Diákok vetélkedőnek is van nyereménye, így a legjobb tíz csapat minden évben jutalomtáborban, valamint számtalan meglepetésdíjban részesül.

 

Sok sikert a Minerva gyermekeinek!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: