2015-07-09 16:58:02• hírek • Szatmár.ro

A Nachbil pincészethez is ellátogatott a miniszter

A mezőgazdasági miniszter pályázati lehetőségekről informálja a vidéki gazdákat.

Kétnapos Szatmár megyei látogatását kezdte meg csütörtök reggel Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A politikus a mezőgazdászokat érintő, hamarosan induló pályázatokról tájékoztatni érkezett a megyébe, de emellett több sikeres vidéki vállalkozást is felkeresett.

A napja Krasznabélteken, a Nachbil borászat pincéjében elköltött reggelivel indult. Constantin lenyűgözve ízlelgette az ott feltálalt sváb specialitásokat, el volt ragadtatva a pincészer Syrah és Chardonnay Barriq borától és az elsők között ő kóstolhatta meg a legfrissebb Nachbil-terméket, a rozé pezsgőt.

"Amit a Nachbil pincészetben láttam, az követendő példa lehet bárhol Romániában. Kitűnő borokat készítenek és ráadásul hagyományos technológiákkal. Folytatják a borkészítés hagyományát Krasznabélteken és őrzik-népszerűsítik a hagyományos sváb ételeket is, munkájukhoz csak gratulálni tudok" - mondta a miniszter.

Daniel Constantin több Szatmár megyei települést is felkeresett, meglátogatott egy sertésneveldét és több helyszínen találkozott a helyi termelőkkel és polgármesterekkel. Mindenfelé a 2014-2020-as pályázati periódusban lehívható támogatások kihasználására buzdította a gazdákat.

"Lehetőség van pályázaton elnyert támogatással mezőgazdasági gépeket vásárolni, farmot fejleszteni, gyümölcsöst telepíteni, hamarosan pedig újabb pályázatok nyílnak vidéken működő mikro- és kisvállalkozások támogatására, fejlesztésére is" - magyarázta a karavánnal tartó Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési és Kifizetési Hivatal főosztályvezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: