2015-08-19 13:14:08• hírek • Szatmár.ro

A Nachbil és Vinca pincészetek voltak a PMN vendégei

Két remek pincészet italaival ismerkedhettek meg a borrajongók.

A krasznebélteki Nachbil és a kárásztelki Vinca egy-egy remek borát kóstolhatták meg azok, akik kedden délután ellátogattak a Szakszervezetek Művelődési Házába. A Lola Bau című színházi előadást megelőzően került sor a borbemutatóra.

A Nachbil a 2014-es Zöldszilváni borával ismertette meg a közönséget. A krasznabéltek környékéről származó, évtizedeken keresztül elfeledett szőlőfajtát a Nachbil pincészet fedezte fel újra, a régi, még élő szőlőtőkékből szaporítva alakították ki mostani ültetvényüket, amely az egyetlen zöldszilváni-ültetvény egész Romániában. A Nachbil pincészetet képviselő Balázs Attila a 2014-es nedűről elmondta: szép savgerincre épülő vegetális jegyek jellemzik, fejlődésben levő bornak nevezte.

A zöldszilváni szép halványsárga színű, finoman egyszerű vegetális illatú bor. Egyedülállóan elegáns ízvilágú, csodálatos zamatú, harmonikus savtartalommal. A Zöldszilváni nevet biztos nem felejti el senki, aki egyszer is belekóstol. Saláták és halételek legmegfelelőbb kísérője.

A borbemutatón szóba került a Nachbil és néhány más erdélyi pincészet által elindított kezdeményezés, miszerint a parafadugókat csavarzáras palackozási technikával helyettesítik. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a csavarzár több frissességet, gyümölcsös aromát őriz meg, mint a hagyományos módszer.

Borkóstoló a Nachbil pincészettel

A krasznabélteki borászat és a kárásztelki Vinca között régóta kitűnő a kapcsolat, sok esetben partnerként működnek. A Szilágy megyei borászat elsősorban fehér szőlőfajtákkal, pezsgőkkel és természetes gyöngyözőborokkal foglalkozik. A borászat képviselője egy királyleányka alapú gyöngyözőbort mutatott be a szatmári borkedvelőknek, amely a Friza fantázianevet viseli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: