2013-07-19 15:18:23• hírek • Szatmár.ro

A Nachbil borokkal ismerkedtek

Krasznabéltekre, a Nachbil borok szülőhelyére látogattak a borok szatmári szerelmesei.

A Consult Scolari Egyesület által szervezett alap- és középfokú borismereti tanfolyamok folytatásaként a borok szerelmeseinek kéthetente szerveznek találkozókat, amelyeken egy-egy erdélyi-romániai borvidék, pincészet boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Rendhagyó módon a legutóbbi találkozóra Krasznabélteken került sor, a Nachbil pincészet otthonában, ahol Serli Csilla és Brutler János borászok vezették körbe a 26 fős csapatot, illetve ők mutattak be hat bort is. Már a hűvös pincében elárasztották kérdésekkel a vendégek a szakembereket, főként a Franciaországból vásárolt barikos hordókkal kapcsolatban érkezett sok kérdés.

A Nachbil pincéjét egyébként az 1730-as években építtette gróf Károlyi Sándor, a mostani gazdák viszont 2002-ben vásárolták meg és újították fel, tették újra használhatóvá.

A Nachbil borászat természetesen a helyi hagyományokhoz igazodva helyi termékeket is kínált a kitűnő borok mellé: kolbászt, szalonnát, sajtokat és egyéb ínyenc falatokat. A kóstolás fehér borokkal kezdődött: a frissítő, tavaszi és nyári fogyasztásra ideális Trio Albbal indult a sor, majd a Rajnai Rizlinget ízlelték meg a résztvevők. Ez egy magasabb savtartalmú, félszáraz bor. A harmadik világos nedű a Chardonnay Barrique volt - ez a már említett barikos hordókban érlelődött. Ezek a hordók tölgyfából készülnek, belső részüket pedig a készítés során parázzsal égetik. Ezek a különleges hordók drágábbak, mint a hagyományosak, lévén, hogy legtöbb hat éven keresztül lehet használni őket.

Borkóstolás a Nachbil pincészetben

A borkóstolás a Merlot, Syrah és Cabenet Savignon szőlőkből készült Trio Rosuval folytatódott. Már a kóstolás kezdetén hangsúlyozták a borászok a vörös borok egészségre gyakorolt jótékony hatását, hiszen tízszer több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér bor. A sor a Trei Gratii borral folytatódott, melynek alapja a pinot noir, amit merlot és cabernet savignon szőlők levével vegyítenek. A borkóstolás végére maradt a komplex, fűszeres illatú Syrah, amely egyszersmind megkoronázta az estét. Az est során kóstolt italok mind 2011-es évjáratúak voltak.

A kóstolt borok:

Trio Alb 2011:

Csillogó halványsárga szín, citrusos illattal, ahova belopja magát finoman, szinte észrevétlenül a fehér virágok  csodálatos illata. Ízében a citrusos jegyek dominálnak, első kortyoláskor érezhető egy pici szén-dioxid, ami kifejezetten jól áll a bornak, de a zöldalma jegyei is felismerhetőek. Friss és üde, akárcsak egy elbűvölő, szűz leányzó. Aperitifhez vagy salátához jobb kísérőt el sem lehet képzelni.

Rajnai Rizling 2011:

Szép világossárga szin, napfényben csillogó. Karakteres, férfias bor harsány savakkal. Olyan bor melynek aromája sokáig megmarad és betölti a szájüreget. Azon kevés borok egyike mely kiválóan alkalmas aperitifnek , de jól megállja a helyét töltött káposzta, hideg sültek valamint Trapista és Camambert sajtok mellett is.

Chardonnay Barrique 2011:

Halvány, citrusos szín, elegáns, de kemény tölgyfahordós illattal és megbabonázva leheletnyi rumos csokival. A kellemes sav és közepes test csodálatosan fonódik össze, akárcsak a Maros és az Olt a legendában. Ízében visszaköszön a rum, de a pörkölt dió sem hagy a magáéból, mely együttes csodálatos egyediséget, Béltek-i eredetiséget ad a bornak. Szép, értékes bor, mely kimagasló jövőt sejtet. Jó minőségű füstölt sajtok, valamint jól elkészített vadszárnyas ételek felejthetetlen kísérője.

Trio Rosu 2011:

Intenzív rubin szín, gazdag pirosbogyós gyümölcsös és enyhén fűszeres illattal. Gyümölcsösség jellemzi a bor ízvilágát is, ahova belopják magukat csalfán, érzékien a fűszeres jegyek. Kellemes bor, ami a hölgyeknek és uraknak egyaránt tud hízelegni. Jól társítható vadszárnyas ételekhez valamint grillezett gombához, de pörköltökkel is megtalálja az összhangot.

Trei Gratii 2011:

Hosszan tartó érett meggy és cseresznye illat keveredik a mélyvörös bélteki borban, mely önmagában is itattja magát izek kavalkádját alkotva a szájban. Azok akik szeretik az egyediséggel rendelkező borokat azok élvezettel kortyolgathatják ezt a bort ahol a borász remek munkát végzett. A bor jól társitható vadasültekhez, vadpástétomokhoz és juhpecsenyéhez.

Syrah 2011:

Kellemes bíbor szín, az illat az 1oo1 éjszaka meséit eszünkbe juttató keleti fűszerek kavalkádját tárja a kostoló elé. Bársonyosan telt, közepes testű finom savstruktúrával rendelkező nedű, kortyolgatva megtölti a szájüreget egy gazdag, csodálatos fűszerekben és gyümölcsökben dúskáló aromával, azzal az aromavilággal, mely jellegzetesen Béltek-i. Szép bor, hozza a fajta jellegét, könnyen elcsábíthat bárkit, aki szereti az egyedit. Elegáns kísérője lehet fűszeres marhasülteknek, vetrecével fogyasztava pedig igazi ínyencségnek számít.

Borkóstolás a Nachbil pincészetben

Bár a legtöbb résztvevő már túl van egy-egy borismereti tanfolyamon, az abszolút kezdők számára is különleges élmény volt a csütörtöki borkóstolás, hiszen sokat lehetett tanulni a borászoktól. Például azt, hogy borkóstoláskor kerülni kell a szénsavas ásványvizet, két bor között csak szénsavmentes víz és egy kis kenyér az, amelyik tökéletesen elválaszthatja a két bor megízlelését. Nem is beszélve arról, hogy a borkóstolásnál mennyit számít a kóstolt nedű hőmérséklete, vagy hogy a bor csillogásából a savtartalomra lehet következtetni.

Két hét múlva csütörtökön a Liliac pincészet képviseletében Ioana Micu fog bemutatni néhány saját bort.

Borkóstolás a Nachbil pincészetben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: