2011-03-28 09:19:52• hírek • Kárpáti János/MTI

A NATO vette át az irányítást

Megállapodtak vasárnap este a NATO-országok abban, hogy az atlanti szervezet fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul.

A tagállamok brüsszeli NATO-nagykövetei kormányaik nevében lényegében arról döntöttek, hogy az atlanti szövetség átveszi az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Arról már korábban egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szemben elhatározott fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén. E két tevékenység irányítását a NATO már vasárnap ténylegesen meg is kezdte.

A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy líbiai a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni. Az erre irányuló katonai tevékenység - ami adott esetben azzal járhat, hogy légi csapásokat mérnek a polgári lakosokat fenyegető erőkre - eddig amerikai vezénylés alatt volt.
A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben.

A repülési tilalom eddigi érvényesítése egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a Moammer Kadhafihoz hű hadsereg képtelenné vált a légierő bevetésére a felkelők ellen. Líbiában ennek folytán fordult is a kocka: miközben korábban a Kadhafi-erők nyomultak előre, és elözönléssel fenyegették a felkelés szívét, Bengázit, a hét végén a felkelők sorra foglaltak vissza településeket.


Döntöttek: a Nato beszál a Líbiai műveletek irányításába
Döntöttek: a Nato beszál a Líbiai műveletek irányításába


A polgári lakosság megvédésének feladata azonban többet jelent, mint a líbiai repülőgépek és helikopterek megsemmisítését, illetve földre kényszerítését. Jelentheti adott esetben a városok ellen nehézfegyverzettel támadó erőkre mért légi csapásokat is. Ebben a helyzetben a NATO-nak nagyon körültekintőnek kell lennie, hogy csak olyan esetben mérjen légi csapást, amikor az a lakott terültek oltalmazását szolgálja, és úgymond "a harcmezőn" ne segítse egyik felet sem. Arra ugyanis az ENSZ nem adott felhatalmazást, hogy a nemzetközi beavatkozás a polgárháborúnak a felkelők javára történő eldöntésére, a Kadhafi-rezsim összeroppantására irányuljon.

"A NATO pártatlan marad, nem húz egyik félhez sem" - hangsúlyozta vasárnap egy diplomata.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: