2012-09-16 11:26:19• hírek • MTI

A NATO segíti az afgán biztonsági erők kiképzését

A NATO a következő 27 hónapban segít az afgán biztonsági erők kiképzésében, hogy 2014 végére képesek legyenek önállóan ellátni feladatukat - közölte Knud Bartels tábornok, a szövetség Katonai Bizottságának (MC) elnöke szombaton, a testület Romániában megrendezett ülése után.

A NATO legfontosabb katonapolitikai testülete évente háromszor ülésezik a vezérkari főnökök (katonai parancsnokok) szintjén: kétszer Brüsszelben és egyszer valamely tagállamban. Szombaton Nagyszebenben tanácskozott a 28 NATO-tagállam katonai parancsnoka.

"Kétségtelenül jelentős előrelépések történtek az Afganisztánnak nyújtott segítségnek köszönhetően. Az új NATO misszió nem egy újabb Nemzetközi Biztonsági Erő (ISAF) lesz más elnevezéssel. A célunk csak az: az afgánok megfelelő jártasságot szerezzenek ahhoz, hogy ne a NATO lássa el helyettük a biztonsági feladatokat" - mondta az MC elnöke.
A szövetség afganisztáni stratégiai ütemtervét a májusi chicagói NATO-csúcson fogadták el a tagországok állam- és kormányfői. Barack Obama amerikai elnök akkori bejelentése szerint a NATO harcoló alakulatai 2014 végéig távoznak Afganisztánból.

Ezzel párhuzamosan az afgán erőket 2015 végéig 352 ezer főre akarják felduzzasztani, majd később ezt a létszámot takarékossági megfontolásokból 230 ezerre csökkentenék. A NATO-n belül vitát okozott az Afganisztánból való távozás időpontja, miután Franciaország idén tavasszal bejelentette, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, már idén megkezdi csapatai kivonását.

A nagyszebeni tanácskozást követő sajtóértekezleten Stefan Danila tábornok, a román hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy Románia jövő év közepétől - a szövetségesekkel együtt -  fokozatosan kezdi meg egységei kivonását Afganisztánból, az "együtt be, együtt ki" elv alapján.

Traian Basescu román államfő idén májusban azt mondta: Románia 1040 katonával vesz részt az ISAF-ban, és 76 csendőr kiképző tisztje segíti az afgán erők felkészítését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: