2008-02-13 12:36:04• hírek • Szatmar.ro

A NASA felvételit hírdet asztronauta osztályába

nasaBárki jelentkezhet 2008. július 1-ig a NASA 2009-es asztronauta osztályába.

A NASA jelölteket keres 2009-es asztronauta osztályába. Ám azok, akik érdeklődnek, jobb, ha sietnek, mivel a július elsejei határidő gyorsan közelít. Az űrügynökség már több mint kétezer jelentkezést kapott a 10-15 kívánatos pozícióra, mióta 2007 szeptemberében megkezdte a toborzást.

Az új asztronauta jelölteket elsődlegesen a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) történő, hosszabb idejű tartózkodásra képezik ki, ám a jelölteknek esélyük lesz a Holdra visszatérő legénységbe is bekerülni a NASA Constellation programjában - mondja Duane Ross, a NASA asztronauta jelöltek kiválasztásáért felelős szakembere.

A NASA kettő-négy évenként toboroz új asztronautákat. Az utolsó osztály 2004-ben kezdte meg képzését. Az asztronauta képzéshez mérnöki, tudományos vagy matematikai végzettség szükséges. A verseny azonban igen szoros. Az asztronauta jelölteknek emellett legalább hároméves professzionális tapasztalattal is rendelkezniük kell, és át kell menniük az egészségügyi vizsgán, emellett amerikai állampolgároknak kell lenniük. Az alapkiképzés másfél évig tart és számos tudományágat ölel fel. Akik elvégzik az alapkiképzést, azokat űrállomásos missziókra képezik ki. Ez legalább két évig tart.

Az új osztály végzősei közül kerülnek majd ki az első asztronauták, akik a NASA új Orion űrhajóját vezethetik majd, mely a jelenlegi űrsikló-flottát váltja fel. A hajó repülési és navigációs rendszere még fejlesztés alatt áll. A tervek szerint az Orion 2015-ben repülhet először. Ám az ehhez szükséges szimulátorok már 2009-re elkészülnek. Az új jelöltek Holdra-szállásra történő felkészítéséhez, a NASA azt is fontolgatja, hogy megnöveli a Holdihoz hasonló földi környezetekben történő gyakorlatozás idejét. Az űrügynökség 2009 elején jelenti majd be az új osztály névsorát.

 

SB 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: