2005-11-13 14:58:48• hírek • Szatmar.ro

A Microsoft 30 éve

A Microsoft történetének legfontosabb eseményei.


1975
Február 1. Bill Gates és Paul Allen eladják az Altair 8800-ra írt BASIC-et, a személyi számítógépekhez írt első számítógépes programozási nyelvet a Microsoft első ügyfelének, az Albuquerque, Új-Mexikó székhelyű MITS vállalatnak.

Március 1. Paul Allen lesz a MITS szoftverigazgatója.

Április 7. „Az Altair BASIC kész és működőképes” hirdeti a MITS Computer Notes első kiadásának főcíme.

Július 1. A BASIC 2.0 verzió hivatalos megjelenése, 4K és 8K változatokban.


1976
Február 3. Bill Gates az egyik első programozó, aki felveti a szoftverkalózkodás kérdését. Az elsőként a MITS Computer Notes hasábjain közölt „Nyílt levél a hobbiszámítógépeseknek” cikkében Gates azzal vádolja a hobbifelhasználókat, hogy szoftvert lopnak és ezáltal megakadályozzák, hogy mások „...jó szoftvereket írjanak”. Látnoki módon a következő szavakkal fejezi be írását – „...Semmi nem tenne boldogabbá mint, hogy tíz programozót alkalmazva elárasszam a hobbipiacot jó minőségű szoftverrel”.

Március 27. Bill Gates az Altair évente megrendezésre kerülő nemzetközi számítógépes találkozói közül a legelső, Albuquerqueben tartott esemény nyitószónoka.

November 1. Paul Allen lemond a MITS-nél betöltött tisztjéről, hogy teljes munkaidejében a Microsoftnak dolgozhasson csatlakozzon.

November 26. Új Mexikó állam belügyminisztériumának hivatala bejegyzi a Microsoft kereskedelmi nevet.


1977
Február 3. Paul Allen és Bill Gates aláírnak egy hivatalos partneri megállapodást.

Július 1. Elérhető a FORTRAN-80, a Microsoft második programozási nyelve.


1978
November 1. A Microsoft Japánban létrehozza első nemzetközi értékesítési irodáját, az ASCII Microsoft céget.

December 31. A Microsoft forgalma az év végére meghaladják az 1 millió dollárt.


1979
Január 1. A Microsoft Albuquerqueből áthelyezi irodáit a Washington államban található Bellevue városába.


1980
Június 11. Steve Ballmer csatlakozik a Microsofthoz.


1981
Június 25. A Microsoft átalakul egy magánkézben lévő vállalattá, amelynek elnöke, Bill Gates, elnökhelyettese pedig Paul Allen. A vállalat Microsoft Inc. néven egy Washington államban bejegyzett vállalkozássá alakul.

Augusztus 12. Az IBM bemutatja személyi számítógépét, amelyen a Microsoft 16-bites operációs rendszere, a Microsoft MS-DOS 1.0 verzió, valamint a Microsoft BASIC, a Microsoft COBOL, a Microsoft Pascal, és egyéb Microsoft termékek futnak.


1983
Február 18. Paul Allen lemond a Microsoftnál betöltött elnökhelyettesi pozíciójáról, de az igazgatótanács tagja marad.

Május 2. A Microsoft bemutatja a Microsoft Mouse egeret.

Szeptember 29. A Microsoft bemutatja a Word for MS-DOS 1.00 szövegszerkesztőt.

November 10. A Microsoft bemutatja az MS-DOS operációs rendszer lehetőségeit kibővítő Microsoft Windows grafikus operációs rendszert. A Windows első kereskedelmi forgalomban kapható változata csak 1985 novemberében érhető el.


1985
Augusztus 12. A Microsoft fennállásának 10. évfordulóját az 1985-ös pénzügyi év 140 millió dolláros értékesítési adataival ünnepli.

Szeptember 3. A Microsoft az Ír Köztársaságot választja az Egyesült Államokon kívül létesített első gyártási központja helyszínéül, ahol az európai piacra szánt szoftvertermékeket állítják elő.

November 20. Megjelenik a Microsoft Windows kereskedelmi változata.


1986
Február 26. A Microsoft új főhadiszállása Redmondba, Washington államba kerül.

Március 13. Kibocsátják a Microsoft részvényeit, egyenként 21 dolláros áron, amely az első kereskedési nap végére részvényenként 28 dollárra emelkedik, 61 millió dollár extrabevételhez juttatva ezzel a vállalatot.


1988
Augusztus 1. A Microsoft bejelenti az Office programcsomagot, a Macintosh rendszerekhez CD-ROM lemezen elérhető első általános üzleti szoftvert.


1990
Július 25. A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Microsoft az első személyi számítógépes szoftvercég, amelynek értékesítési adatai egyetlen év alatt meghaladják az 1 milliárd dollárt - forgalma 1,18 milliárdra rúg.


1991
Január 1. A Microsoft Corporation az elsők között hozza létre saját számítástechnikai kutatással foglalkozó, Microsoft Research (később MSR) néven ismert szervezetét.

Május 20. A Microsoft az Atlantában megrendezett Windows World rendezvényen bejelenti a Microsoft Visual BASIC for Windows terméket.

November 14. A Microsoft bejelenti a Works for Windows 2.0 multimédia változatát, amely a Microsoft első multimédiás képességekkel felruházott üzleti alkalmazása.


1992
Április 6. Megjelenik a több mint 1000 fejlesztést tartalmazó Microsoft Windows 3.1. Az új verzió iránti felhasználói érdeklődés példa nélkül álló, az előzetes rendelések száma világszerte meghaladja az 1 millió példányt.

Június 23. A technológiai fejlesztés területén elért eredmények elismeréseként Bill Gates Bush elnöktől átveszi a National Medal of Technology kitüntetést.


1993
Január 1. 10 éves a Microsoft Word, amely az MS-DOS operációs rendszerre először 1983-ban, a Macintosh platformra 1984-ben, a Windows platformra pedig 1989-ben jelent meg. A Dataquest, Inc. adatai alapján 1993-ban világszerte már több mint 10 millió Word felhasználó él.

Március 22. Elérhető a Microsoft Encarta, a számítógépekhez tervezett első multimédiás enciklopédia.

Április 14. A Microsoft bejelenti, hogy a Microsoft Windows licenccel rendelkező felhasználók összesített száma meghaladja a 25 milliót, ezzel a Windows a világ legnépszerűbb grafikus operációs rendszerévé vált.

Május 24. A Microsoft az Atlantában megrendezett Windows World rendezvényen bejelenti a Windows NT terméket.

Július 19. Megalakul a Microsoft Magyarország, mindössze két fővel

December 6. A Fortune magazin tanulmánya szerint, a Microsoft „1993 leginnovatívabb amerikai vállalata”.


1994
Április 7. A budapesti Planetáriumban a Microsoft Magyarország bejelenti a magyar nyelvű Windows for Workgroups 3.11 és Word 6.0 alkalmazásokat.

Április 18. A Microsoft Windows for Workgroups 3.11 válik a világ leggyorsabban értékesített kereskedelmi forgalomban kapható operációs rendszerévé, ezzel a második helyre szorítva a Windows 3.1 verziót.

Szeptember 14. Magyarországon elindul a Szerver Szerdák (a TechNet Szemináriumok őse), műsorán szerepel többek között: Windows NT, SQL Server, SNA Srever, a ”Hermes” (a System Management Server kódneve), a Microsoft Mail és az ”EMS” (Enterprise Messaging System, az Exchange kódneve).

November 14. A színész Robert De Niro New York SoHo negyedében található felkapott éttermében bemutatkozik a Microsoft új nemzetközi hirdetési kampánya, a „Where Do You Want to Go Today”.


1995
Február 3. Fejlesztői Konferencia Budapesten – a magyar nyelvű Access 2.0 bejelentése.

Április 28. Windows NT Magyarországon Konferencia – a Windows NT Server 3.5 bejelentése.

Június 9. Ügyfél-kiszolgáló Fejlesztői Konferencia – az SQL Server 6.0 hazai bejelentése.

Augusztus 24. Világszerte elérhető a Microsoft Windows 95.

Szeptember 1. Bill Gates magyarországi látogatása, a Windows 95 magyarországi bejelentése az Operaházban.

November 20. Működésének első három hónapja alatt az MSN, The Microsoft Network online szolgáltatás több mint 525 000 előfizetőre tesz szert, ezzel az MSN az egyik legjelentősebb internetszolgáltatóvá válik.

November 20. Bill Gates megírja első könyvét. A The Road Ahead azt vizsgálja, miként fogják az új technológiák meghatározni azt, ahogyan dolgozunk, szórakozunk és élünk.


1996
Június 5. Megkezdi működését az MSNBC, az NBC News és a Microsoft 24 órás, hírekkel, beszélgetésekkel és információval szolgáló csatornája.

Október 7. Magyarországon elindul a Microsoft BackOffice bemutatókörút.

November 7. Megjelenik a Microsoft Flight Simulator for Windows 95, így 14 éves története során első alkalommal érhető el a szoftver a Windows platformon.


1997
Június 23. Bill Gates a Microsoft alapítója és felesége, Melinda French Gates bejelentik a Gates Library alapítvány létrehozását.

November 25. A Hart & Teeter közvélemény kutató szerint a Microsoft a leginkább csodált cég az Egyesült Államok területén. Amikor a megkérdezetteket arra kérték, maguktól nevezzenek meg egy-két olyan céget, amelyre tisztelettel és csodálattal tekintenek, a válaszadók 25 százaléka a Microsoftot említette meg. A sorban az IBM és a General Motors következett, 16 százalékos eredménnyel, majd az AT&T és a Wal-Mart 15 százalékkal.


1998
Június 25. A Windows 98 világszerte több mint 40 országban, az Egyesült Államokban pedig több mint 12000 boltban érhető el.

Július 21. Bill Gates Steve Ballmert a Microsoft elnökévé nevezi ki.

Október 7. Developer Days ’98 (Magyarország) – a Visual Studio 6.0 hazai bejelentése.

Október 16. Washington D.C.-ben megkezdődik a Microsoft elleni trösztellenes per.

November 16. A COMDEX vásáron megjelenik a Microsoft SQL Server 7.0 verziója, és elnyeri a PC Week „A kiállítás legjobbja” és „A legjobb termelékenységet biztosító alkalmazás” díjait.


1999
Február 24. A Microsoft megnyitja első online boltját, amely a Shop névre hallgat.

Március 18. Bill Gates Redmondban bemutatja az Internet Explorer 5.0 böngészőt. Egy héten belül több mint 1 millió alkalommal töltik le az új verziót.

Március 24. Megjelenik Bill Gates legújabb könyve, Business @ the Speed of Thought címmel, a Warner Books kiadásában (magyarul Üzlet @ gondolat sebességével címen jelent meg). Az új könyv középpontjában egyetlen ötlet található: Ahhoz, hogy a vállalatok a gyors ritmusú digitális gazdaságban való sikerhez szükséges módon gyorsan gondolkodjanak és reagáljanak, lehetővé kell tenniük a digitális információ áramlását.

Június 7. Steve Ballmer hivatalosan bejelenti a Microsoft Office 2000 terméket, a cég „Infómunkások korlátok nélkül” víziójának kulcsfontosságú elemét.

Szeptember 13. A Microsoft bejelenti az elosztott webes alkalmazások és az internet alapú webszolgáltatások létrehozásához és üzemeltetéséhez használható átfogó és integrált Windows Distributed interNet Architecture (Windows DNA) 2000 platformot.


2000
Január 7. A Microsoft a cég történelmének legnagyobb felvásárlása keretében megszerzi a Visio Corporation céget.

Január 13. Bill Gates új szerepkört hoz létre a maga számára: elnökként és vezető szoftvertervezőként teljes idejét a következő generációs Windows internet platform és szolgáltatások előremozdítására fordíthatja. Steve Ballmer lett a vállalat új elnöke és vezérigazgatója.

Április 3. A Microsoft bejelenti, hogy a kereskedelmi forgalomban is elérhető lett a Microsoft Project 2000 és kísérőterméke, a web alapú Microsoft Project Central. Ez a világ legnépszerűbb, több mint 5 millió felhasználóval rendelkező projektkezelő szoftverének legújabb verziója.

Június 22. A Microsoft bemutatja termékei és szolgáltatásai következő generációjával kapcsolatos terveit, a Microsoft .NET víziót. A Microsoft .NET egyszerűbben használható, személyre szabottabb, és nagyobb hatékonyságot biztosító internetes élményt nyújt.

Október 6. Magyarországon elindul a Windows 2000 Akadémia, amelynek CD változata a legtöbbet másolt online tréning lesz.


2001
Február 7. Vityi Pétert kinevezik a Microsoft Magyarország ügyvezetői tisztségére.

Május 31. Megrendezésre került az első hazai .NET fejlesztői konferencia.

Szeptember Elindul az első, Microsoft által támogatott magyar fejlesztői portál, a developer.hu

Szeptember 20. ”Rendszergazda kerestetik” – A Microsoft Office XP magyarországi bejelentése egy komédia keretében a Vígszínházban

Október 25. Világszerte megjelenik a Microsoft Windows XP.

November 15. Megjelenik a Microsoft Xbox, amely a piacon elérhető egyetlen olyan rendszer, amelyet az alapoktól kezdve úgy terveztek meg, hogy teljes értékű online játékélményt biztosítson.


2002
Január 15. Bill Gates nyílt levelében kihangsúlyozta, hogy a Microsoftnak vezető szerepet kell betölteni az iparágban a megbízható számítástechnika új szintjének elérése során.

Július 1. A Microsoft Tech•Ed 2002 Europe rendezvényen a Microsoft bejelenti a Microsoft Visual J# .NET fejlesztői eszközt a Microsoft .NET keretrendszerhez alkalmazásokat és szolgáltatásokat Java nyelven létrehozó fejlesztők számára. A Visual J# .NET megjelenésével elérhetővé válik a Microsoft Visual Studio .NET valamennyi programozási nyelve, mint például a Visual C++ .NET, a Visual C# .NET és a Visual Basic .NET.

Július ".NET indulókészlet" néven megjelenik a hazai összeállítású, 3 DVD-t tartalmazó .NET felkészülési csomag

Szeptember 1. Megalakul a Microsoft Magyarország Fejlesztési platform üzletága, melynek feladata a Microsoft szoftver platform használatának és terjedésének előmozdítása.

Október 23. A Microsoft egy körút első állomásaként a Manhattan szigetén található Central Parkban megrendezett ünnepség keretében mutatja be az új MSN 8 verziót. A körút célja hogy bemutassa az új MSN 8 szoftver előnyeit a fogyasztók számára


2003
Március 6. Vityi Péter elnyeri az ’Év Informatikai Menedzsere 2002’ címet. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a "Gyurós Tibor Díj”-ként ismert kitűntetéssel, hagyományosan az év legkiválóbbi informatikai menedzserét jutalmazza.

Április 16. A több mint egy tucat Microsoft kiszolgálói szoftvert (pl. Windows Server 2003) tartalmazó csomag új neve Windows Server Rendszer a korábbi .NET Enterprise Servers helyett. Az új Windows Server Rendszer márkanév arra hívja fel az ügyfelek figyelmét, hogy a cég kiszolgálói stratégiájának középpontjában a Windows Server 2003 áll, és a Microsoft kiszolgálói szoftverekből álló kínálata a termékek együttműködését biztosító közös architektúra köré van felépítve.

Április 16. A Microsoft Magyarország első alkalommal rendezte meg az azóta hagyományossá vált éves Microsoft Üzleti Megoldások elnevezésű szakmai konferenciáját. A rendezvényen résztvevő közép- és nagyvállalati döntéshozók megismerkedhetnek vállalatunk üzleti megoldásaival, és számos példán keresztül tanulmányozhatják, hogy miként juthatnak üzleti előnyhöz a Microsoft fejlett technológiái révén.

Április 24. Megjelenik a Windows Server 2003. Ez a Microsoft történelmének eddigi legnagyobb szoftverfejlesztési projektje.

Július Budapesten megalakult a Microsoft Global Technical Support Center (Globális Terméktámogató Központ – GTSC) közép-kelet-európai részlege. A központban dolgozó mérnökök feladata, hogy a vállalati ügyfelek rendszergazdáinak problémáira telefonon keresztül találjanak megfelelő megoldást.

Június 23. A Microsoft bejelenti a mobil eszközökhöz (pl. intelligens telefonok és Pocket PC-k) kifejlesztett Microsoft termékek új nemzetközi márkanevét, a Windows Mobile-t. Az új Windows Mobile márkanév megkönnyíti az ügyfelek számára a Pocket PC-kben és intelligens telefonokban található szoftver, valamint a várható egységes élmény megértését és azonosítását.

Július 1. A Microsoft Navision megoldás integrálásával Magyarországon megalakul a Microsoft Business Solutions üzletág. Az üzletág tevékenysége révén a Microsoft Magyarország üzleti megoldásokkal is segíti a vállalatokat a megalapozottabb, gyorsabb, sikeresebb döntéshozatalban.

2003 ősze Hazánkban is megkezdi működését a Microsoft DPE (Developer and Platform Evangelism – Fejlesztői és Platform Evangelizációs) csapata.

Szeptember 25. A Microsoft Magyarország megkapja az „Év munkahelye” díjat. A Hewitt Inside kutatócég és a Figyelő gazdasági hetilap évente elvégzett „Legjobb Munkahely” elnevezésű felmérése egyrészt vizsgálja az alkalmazotti elégedettséget, a cégek vállalati kultúrájáról alkotott képet, másrészt nagyító alá veszi a vállalat HR politikáját, továbbá elvégzi a cégek első számú vezetőinek munkaadói minősítését is.

Október 21. A Microsoft bejelenti, hogy széles körben elérhető az új Microsoft Office Rendszer. A kutatások azt mutatják, hogy a vezető cégek már versenyelőnyre tettek szert a Microsoft Office Rendszer termelékenységet fokozó megoldások bevezetése révén.

November 3. A Microsoft Research Asia (MSRA) bejelenti, hogy Pekingben, Kínában megalapította Advanced Technology Center-t (ATC). Az új csoport feladata a laboratóriumban kidolgozott fejlesztések további hasznosítása és finomítása.


2004
Január 30. MSDN fejlesztői márkanév alatt elindul a havi rendszerességgel megrendezett hazai konferenciák, laborgyakorlatok, fejlesztői klubdélutánok, hírlevelek sorozata

Március 15. A Megosztott forráskód kezdeményezés már több mint 1 millió tagot számlál. A program keretében a Microsoft forráskódját ügyfelekkel, kormányzati szervekkel, partnerekkel, oktatási intézményekkel, és magánszemélyekkel osztja meg.

Április 13. A Sulinet Programiroda és a Microsoft Magyarország „Verseny 2004” néven pályázatot hirdetett általános és középiskolás csapatok számára. A verseny célja az IKT (infó-kommunikációs technológiai) és a számítógéppel segített kollaboratív módszerek népszerűsítése az oktatásban.

Május 25. Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) nevében Baja Ferenc, kormánymegbízott, a Microsoft Magyarország Vityi Péter ügyvezető igazgató aláírta az EKK-Microsoft együttműködési szerződést, mellyel hazánk hivatalosan csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához.

Szeptember 15. A Microsoft Magyarország bemutatta a CRM honosított változatát. Az új technológia segítségével a cégek integrálhatják és automatizálhatják folyamataikat az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása érdekében.

Szeptember 27. A Microsoft Magyarország és az ELTE Természettudományi Kara megnyitotta a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort, melynek fő célja a jövő tanárainak felkészítése az oktatástechnológia robbanásszerű fejlődésének kihívásaira

Október 7. Steve Ballmer, a Microsoft Corporation vezérigazgatója hazánkba látogatott.

Október 12. Bill Gates kifejti a Microsoft vízióját a bárhol elérhető digitális szórakoztatással kapcsolatban, bejelenti a Windows XP Media Center Edition 2005 megjelenését, és számos új, elegáns számítógépet, hordozható média eszközt, és digitális tartalmat biztosító szolgáltatást mutat be.

 

 

2005
Február 1. Az MSN új keresőszolgáltatása 25 piacon és 10 nyelven érhető el. Az új MSN keresőszolgáltatás nagyobb fontossággal bíró eredményeket, adott kérdésekre azonnali válaszokat, és az internetet használók számára a célzottabb és kifinomult kereséseket lehetővé tevő eszközkészletet biztosít.

Február 1. Elindul az EU Pályázati Tanácsadó Program (EU Grants Advisor – EUGA). A kezdeményezés célja a kis- és középvállalati szektor (KKV) technológiai fejlődésének elősegítése az Európai Uniós támogatások elérésének megkönnyítésével. A program Magyarországon is elérhető a kkv szektor tagjai számára.

Február 7. Hazánkban is életbe lépett a Microsoft „Eredeti Windows - Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) program. A kezdeményezés kiterjesztésével a Microsoft újabb erőfeszítéseket tesz az illegális szoftverhasználat visszaszorításáért.

Március 10. A Microsoft Magyarország bejelentette a Microsoft Tehetséggondozó Programot, mely a Magyarországon megrendezésre kerülő informatikai témájú versenyek számára kínál különleges támogatási lehetőséget.

Május 11. A Microsoft Magyarország, az Intel Magyarország, a HP Magyarország, a T-Online Magyarország és a HVB Bank Hungary bejelentették, hogy konzorciumot alakítottak a Microsoft által meghirdetett EU Pályázati Tanácsadó (EUGA – EU Grants Advisor) program keretében

Május 12. Több millióan kísérik figyelemmel, amint a Microsoft bemutatja várva várt játékkonzolját, az Xbox 360-t az MTV külön műsorában.

Július 6. A Microsoft Magyarország bejelentette a CRM 3.0, amely könnyű kezelhetőséget biztosít, teljes körűen kiszolgálja a vállalati igényeket és csökkenti a teljes bekerülés költségét (TCO).

Július 22. A Microsoft bejelenti, hogy a korábban „Longhorn” kódnéven ismert termékének hivatalos neve Windows Vista lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: