2019-09-30 08:02:26• hírek • Bajnai Botond

A Magyar Népmese Napját ünnepelték a Kölcseyben

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai a mai napon a Magyar Népmese Napját ünnepelték, reggel 8-tól 11 óráig különböző mesékhez kötődő foglalkozásokkal töltötték az időt, kicsik és nagyok.

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük. A cél, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. E jeles ünnepnapnak szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját jelölték ki.

 

 

Ezen a napon minden népmesét szerető gyerek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé.

 

Ez alkalomból Szatmár megye számos iskolájában voltak a témához kapcsolódó rendezvények, szerkesztőségünk a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban járt, ahol az iskola apraja-nagyja, így vagy úgy csatlakozott e jeles alkalomhoz.

 

Reggel 8 órától az elemi osztályos diákok, Wolf Henriette, Szőke Réka, Kallós Enikő, Urbán Tünde, Sárosi Melinda és Fülöp Andrea tanítónők vezetésével a díszteremben gyűltek össze, ahol szerepjátékkal indult a reggel, majd minden jelmezbe bújt kisdiák bemutatkozott, színpadra állt, társaik pedig nagy tapssal jutalmazták a frappáns, jópofa öltözeteket.

 

 

Ezt követően megnézték Király Kis Miklós meséjét, amiből kvízkérdésekre kellett válaszolni. A kérdez-felelek játékot követően minden kisdiák visszament saját osztályába, ahol egy-egy rajzot késztettek, ezekből ezután egy hatalmas mesecsigát raktak ki az iskolaudvaron. A próbák teljesítése után minden diák megkapta jutalmul a maga hamuba sült pogácsáját.

 

Eközben a nagyobbak sem tétlenkedtek: a Magyar Katedra, illetve Bagosi Ilona és Fórizs Enikő tanárnők szervezésben 8 mesemondó diák 9-től 11-ig az osztályokat járta, ahol 5-6 perc idejére megszakították az órát, majd előadtak egy-egy humoros magyar népmesét.

 

„Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a legkisebbek, hanem az idősebb diákokhoz is eljusson a mai nap üzenete, hiszen a mesék nem feltétlenül gyermekspecifikusak, ezek annak idején felnőtteknek íródtak. A középiskolás diákjaink nagyon fogékonyak a mesékre: rendszeresen vesznek részt mesemondó versenyeken, sőt most is ők voltak azok, akik ragaszkodtak hozzá, hogy ne csak az elemisták, de ők is kivehessék részüket a mesenapi megmozdulásból” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Bagosi Ilona magyartanárnő.

 

A nyolc fős mesemondó csapatot Liszkai Krisztián (XI. C), Sebők Máté (IX. E), Gál Angéla (IX. A), Karádi Csenge (V. osztály), Sztankovics Alexandra (IX. D), Kósa Petra (IX. C), Kocsis Bernadette (IX. C) és Ács Muhi Klára (VI. osztály) diákok alkották.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: