2017-01-25 09:08:24• hírek • Szatmár.ro

A Magyar Kultúra Napján Budapest Szatmárra figyelt

A XXI. Lovagavató ceremónia díszvendége január 22-én Budapesten a Partium-Szatmár vidéke volt.

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A kuratórium döntését az 1999. január 22-én elsőként elismert 12 főből álló Alapító Lovagok közössége, valamint 2005-től a Kultúra Lovagrendje évente felkért lovagjaiból álló Tanácsadó Testület készíti elő. A Lovagrend elnöke Nick Ferenc.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány évente Örökség serleg-díjat adományoz azon közösségeknek akik a jövő nemzedékeként a hagyományőrzésben tevőlegesen jeleskednek.

A XXI. Lovagavató ceremónia díszvendége január 22-én Budapesten a Stefánia Honvéd Palotában Partium-Szatmár vidéke volt. A Lovagavató Gálára a meghívás a 2016-ban Örökség serleggel kitüntetett Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusán keresztül érkezett. A tavalyi gálán a hivatalos meghívót Nagy Szabolcs, jelenleg Szatmár megye menedzsere vette át. Az idei díszvendégek: a Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa, a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa (a kórusok karnagya Higyed Gyöngyi) és a Szatmár Megyei Hagyományőrző Egyesület Néptánccsoportja (szakmai vezetője Szarvas Károly) voltak.

A szatmáriakat legmagasabb szinten képviselők - Pataki Csaba, a Szatmár Megyet Tanács elnöke, Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere - voltak, akik köszöntő beszédeikben kiemelték a régió történelmi és művelődéstörténeti jelentőségét, hangot adva annak az örömnek is, hogy az öt kontinens most Szatmárra is figyel. Elismeréssel szóltak a Szatmárhoz és Szatmárnémetihez kötődő személyiségekről és a gálán elismert és lovagi címmel kitüntetetettek munkájáról.

Átadták az elismeréseket

A Magyar Kultúra Lovagja címet 2017-ben Partiumból Higyed Gyöngyi karnagy-tanár vehette át, akinek ezúton is gratulálunk.

Higyed Gyöngyi méltatásakor kiemelték a hagyományőrzés és a jövő generációit összekötő híd szerepet. A lovag jelmondata is elhangzott: "Énekeljetek és élni fogtok". Higyed Gyöngyi a Magyar Kultúra Lovagrend zászlajára mintegy válaszként, a szatmáriak nevében egy emékszalagot kötött melynek felirata: "Légy hű mindhalálig".

A gálán - vasárnap lévén - a Reformáció 500 éves jubileumáról is megemlékeztek. Simon Attila Szatmárudvari református lelkipásztor tartott rövid áhitatot.

A Reformáció jubileumához kötődve két posztumusz díjat is kiosztottak. Szatmár-Kültelek Református Egyházközség ajánlására Kálvin János reformátor, posztumusz, az Egyetemes Kultúra Lovagja címet kapta, melyet a javaslattevő nevében Higyed János Mátyás lelkipásztor vett át. A Mikolai Református Egyházközség ajánlására Károli Gáspár bibliafordító, posztumusz, a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta, amelyet a javaslattevő nevében Higyed István Levente lelkipásztor vett át.

A vasárnapi gálát megelőzően szombaton a szatmári küldöttség az Országházban tett látogatást, majd Nagytarcsán a helyi kulturális est vendégeként lépett színpadra és élvezte a helyiek vendégszeretetét.

A gálát a szatmáriak kórusművei, népdalai, néptáncai és versei szőtték át a résztvevők nagy örömére. Népdalokat énekeltek: Kánya Réka, Farkas Annabella, Kiss Emese, Mészáros Amanda a Szatmári Református Gimnázium diákjai, verset mondtak: Szatmári Elemér és Ilonczai Zsombor lelkipásztorok. A gálát követően a Vidék kincsei megnevezésű bemutatón a Szatmári Régió kulináris, történelmi, turisztikai nevezetességeit ismertető kiállító standnál reklámozták Partium-Szatmár vidékét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: