2013-01-26 13:51:59• hírek • Póti Orsolya

Ady Endrére emlékeztek a Magyar Kultúra Hetén

Egger Géza színművész volt a rendezvény vendégelőadója
Egger Géza színművész volt a rendezvény vendégelőadója

Idén is megemlékeztek Ady Endréről a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében, amelyre immár hetedik alkalommal került sor a költő nevét viselő szatmárnémeti társaság szervezésében. A megemlékezésnek az Ács Alajos Stúdióterem adott otthont január 25-én.

„Mint minden évben, így idén is megemlékezünk Ady Endre, a 20. század egyik legjelentősebb költője haláláról. Amennyiben jobban megszeretnék ismerni a költő életét, érdemes kézbe venni Krúdy Gyula „Ady Endre éjszakái" című legendáriumát, amely számos szórakoztató anekdotával lepi meg az olvasót" - mondta el Tóth-Páll Miklós színművész, az Ady Társaság elnöke bevezetésképpen.

Noha a péntek esti műsor nem sok érdeklődőt vonzott, mégis jó, családias hangulatban telt el, s a meghitt hangulatot csak fokozták a rendezvény keretében fellépők produkciói.

A műsor a költőt körülvevők - barátai, ismerősei - és életének fontosabb helyszíneinek bemutatásával vette kezdetét: képeket láthattunk Krúdy Gyuláról, Révész Béláról, Mikes doktorról, Reinitz Béláról, Zuboly Bányai Elemérről, Nagy Endréről és Földesi Gyuláról, valamint a Meteorról, a New York Kávéházról készült fotók, illetve a budapesti és párizsi városképek sem maradtak ki a sorozatból.

Tóth-Páll megnyitója után Egger Géza, a Harag György Társulat tagjának műsorára kerül sor, amelyet a színművész Ady visszaemlékezéseiből, prózai írásaiból és verseiből állított össze.

Ezt követte az est meglepetésműsora, amely a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjainak „Fut velünk egy rossz szekér..." című előadása volt. A verseket válogatták és elmondták: Hart Edina, Huszti Brigitta és Komsa Tamás. A rendezvény végén az érdeklődők megtekinthették a fényképkiállítást, amelyre Tóth-Páll Miklós szervezésében került sor.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: