2020-07-11 10:46:48• hírek • Bajnai Botond

A Magyar Királyok Arcképcsarnokának fotókópiáit hozták el ajándékba

Jeles eseményre került sor péntek délután a szatmárnémeti Református Gimnázium tanári szobájában: magyarországi küldöttek hozták el, és adták át a város legjelentősebb magyar tannyelvű iskolái számára a Somogyi Győző festőművész nevével fémjelzett, a „Magyar Királyok Arcképcsarnoka” című festménykiállítás-sorozat fotokópiáit.

Még januárban, a Magyar Kultúra Hete alakalmából Szatmárnémetiben is kiállították Somogyi Győző, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész által készített „Magyar Királyok Arcképcsarnoka” című festménysorozatát, melyet igen nagy előszeretettel tekintettek meg akkor is a szatmáriak.

Ezeket a festményeket örökítette tovább fotokópiák révén v. Lajter Imre fotóművész, a vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly magyar királyi herceg vezetése alatt álló legitim Vitézi Rend Országos Törzskapitányi megbízottja, aki az alkotó beleegyezésével adományozta oda ezeket a fényképcsomagokat pénteken a szatmárnémeti Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Teológiai Líceum, és a Rákóczi Ferenc Általános Iskola javára.

Az ünnepi összejövetelen részt vett az iskolák képviselői, igazgatói és történelem szakos tanárai mellett egy magyarországi küldöttség is, Petneházy Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának, magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa, és munkatársa, Svetz Izabella, valamint Nagy Géza, Somogyi Győző festőművész Kárpát-medencei kiállítás-sorozatának kurátora, illetve maga v. Lajter Imre fotóművész is.



A jelenlévőket az esemény szervezői nevében Szökőcs Zsuzsanna pedagógus köszöntötte, majd Kozma Máté, az Aurel Popp Művészeti Líceum diákja hegedűjátékkal emelte az esemény színvonalát.

Mindezek után Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos ragadta magához a szót, tolmácsolva dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének üdvözletét, majd a nemzeti összetartozás fontosságáról, és az e célért folyamatosan megvalósított munkáról beszélt a jelenlévőknek. Örömét fejezte ki, hogy ismét lehetőség adódik arra, hogy valamit a magyar identitástudaton túl újra tovább adhassanak, tovább örökíthessenek a magyarság számára, és egy egyszerű hétköznapból máris ünnepnap jöhessen ezáltal létre, itt Szatmárnémetiben.



A miniszteri biztos szavait követően v. Lajter Imre fotóművész szólt az egybegyűltekhez, köszöntve őket elsősorban a Magyar Királyi család pártfogása alatt álló vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly magyar királyi herceg által vértezett vitézi rend nevében. Elmondta, 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve, melynek jegyében került sor idén januárban, a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze által alkotott „Magyar Királyok Arcképcsarnoka” című kiállításra.



Már akkor, ezen a szatmári kiállításon felmerült az a gondolat, hogy a helyi magyar iskolák számára is elérhetővé kell tenni a magyar királyok arcképmásait. A gondolatot tett követte, eddig elkészült 4 sorozat fotokópia, mely most átadásra kerül.


Végül a király-képek átadását megelőzően, Nagy Géza, a Somogyi Győző festőművész Kárpát-medencei kiállítás-sorozatának kurátora szólt még jelenlévőkhöz.  Elmondta, a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak megszakítani ezt a nagy vehemenciával elindított kiállítás-sorozatot, viszont jövő héten a Dunántúlon, Várpalotán indul újra ez a tárlat.


A fotokópiák eredetieként szolgáló festmények szentképek, Somogyi Győző festőművész az ikonfestészet tojástempera technikájával alkotta meg azokat. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy ezek a festmények igen értékesek, viszont a szerző egyetlen fillér jogdíjat sem követelt ezek reprodukcióikért, hiszen nem volt más vágya, mint hogy ezek a képek eljussanak a Kárpát-medence iskoláinak falaira, erősítve a nemzeti összetartozást az ezeket szemlélőkben.



Mindennek köszönhetően 52 magyar király portréja fog felkerülni az ezekkel megajándékozott iskolák falaira. Ez az 52 király jeleníti meg majd a közel ezer éves magyar királyság hagyatékát.

Ezek után v. Lajter Imre a vitézi rend nevében átadta a fotókat a jelenlévő iskolák képviselőinek: először Póti Eduárdnak és Elek Kingának, a Református Gimnázium igazgatójának és aligazgatójának, majd Pataki Enikőnek, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatójának, és Csorján Árpád, az iskola történelemtanárának, ez után Ádámkó Istvánnak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójának és Barkóczi Éva történelemtanárnőnek, valamint Kótai Mónikának, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola történelemtanárnőjének.

















Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: