2010-04-20 17:48:43• hírek • Szatmar.ro

A Magnum készül el először

Annak ellenére, hogy Szatmárnémetiben három bevásárlóközpont építésébe is belekezdtek, úgy tűnik ebből csak egy halad előre a megvalósítás útján. A Magnum bevásárlóközpont ügye meglehetősen jól halad, s bár a gazdasági válság ugyan lelassította ezen épületek felépítését, azonban úgy tűnik, ez nem állította meg a befektetőket céljuk elérésében. A Lucian Blaga utcán, a Corvinilor és Batizi út kereszteződésében, valamint a Golescu híd melletti ortodox templom szomszédságában ugyanis - előbb vagy utóbb - de állni fognak a komplexumok.

Azon ugyan lehet vitatkozni, hogy milyen vonzata van a város és annak lakói számára az ehhez hasonló plázák megjelenésének, de ahogy Ilyés Gyula polgármester elmondta, ellene tenni nem lehet, hiszen törvény sem létezik rá.
A kisvállalkozóknak valószínűleg nem lesz ínyükre a nagy létesítmények jelenléte, azonban a város valamennyit mégis profitál a megállíthatatlan folyamatból.

Pozitívumnak számít ugyanis, hogy az új mall-ok munkalehetőséget biztosítanak, ezenkívül különbözõ adókat fizetnek majd utánuk, valamint a jól megtervezett épületek látványosabbá is tehetik az illető környezetet. Kissé nyugatiasabb külcsínt adhat a városnak a modern épület.

Természetesen ezen épületek nem vehetik fel a versenyt a Pannónia szálló, a Tûzoltó torony, vagy akár a Római Katolikus Katedrális szépségével és eszmei értékével, azonban manapság nem ez a tendencia... az építészetben a modernségre törekednek, és a minél csillogóbb épületeket részesítik előnyben a szecessziós építkezéssel szemben.


Így fog kinézni a Magnum bevásárlóközpont
Így néz majd ki a Magnum  - vagy a projektben használt nevén Mega Mall - bevásárlóközpont


Az említett három komplexumból jelenleg kettőnek az építése stagnál. A Batizi út-Corvinilor utca sarkán épülõ pláza befektetőjének Románia több városában is épül hasonló üzletháza. Ez év márciusában nyitották meg egy éves leállás után az aradit, s valószínûleg a szatmári lesz a következő.

A Szatmárhegyi útra tervezett bevásárlóközpont sorsa még tisztázatlan, értesüléseink szerint a jelenlegi befektető eladásra szánta ezt.

Legjobban a Golescu híd környékén épülõ komplexum áll. A majdan Magnum nevet viselő épület építkezési engedélyeztetésén jelenleg is dolgoznak és valószínűleg április-májusban leadják ezeket az illetékeseknek. Az utóbbi befektetésnek van azonban a városra nézve még egy pozitívuma.

A közel 30 000 négyzetméteres alapterületű, hozzávetõleg 900-1000 férõhelyes parkolóval rendelkező bevásárlóközpont tulajdonosa vállalta ugyanis a Golescu hídról való le- és feljáró megépítését, amivel a 16-os lakónegyed, valamint a Duna utca (Dunarii)  lakosságának dolgát könnyítené meg a közlekedésben.
A Magnum komplexum megnyitásának határideje 2011, ami azonban csúszhat, figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetet.


A többemeletes pláza belsejének terve
A többemeletes pláza belsejének terve


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: