2012-08-21 12:28:58• hírek • MTI

A Made in jelzést 125 éve vezették be

Százhuszonöt éve, 1887. augusztus 23-án jelent meg először a termékek gyártási, származási helyét jelölő Made in jelzés, a brit iparvédők törekvéseinek köszönhetően. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

A londoni parlament alsóháza 1887-ben látta elérkezettnek az időt arra, hogy a hazai ipartermékek védelmét külön törvénnyel erősítse meg; az új szabályok értelmében minden külföldről érkező termék esetében meg kellett jelölni a származási országot. A britek nem titkolt reménye az volt, hogy a vásárlók így inkább a hazai termékeket részesítik majd előnyben a külhoniakkal szemben.

Németország 1894-ben lépett az angolok nyomdokaiba: az ottani érvelés szerint a brit törvény életbe lépését követően érezhető visszaesés következett be a német exportban. A kölcsönösség és a "német-angol barátság" jegyében a Reichstag is törvényt fogadott el a származási hely megjelöléséről.

A Made in jelzés azóta hatalmas karriert futott be, ma már részletes nemzetközi egyezmények szabályozzák a származási hely feltüntetésének mikéntjét. A különböző feliratok persze nem feltétlenül küldenek pozitív üzenetet a vásárlóknak, egy Made in China jelzés nem okvetlenül akkora öröm, mint egy Swiss made felirat. Utóbbi unikumnak tekinthető: mivel a Made in Switzerland, a Fabriqué en Suisse vagy a Hergestellt in der Schweiz felirat túlságosan hosszú lett volna, az alpesi ország a Swiss made feliratot (vagy ennek francia nyelvű alakjait) használja.

Felmérések szerint a vásárlók inkább a márkanevekhez ragaszkodnak, jobban érdekli őket a számítógépeken vagy a sportcipőkön látható kis logó, semmint a Made in China vagy Made in Taiwan jelzés. Ennek némileg ellentmond, hogy a származási ország körüli felhajtás olykor még a legmagasabb politikai köröket is elérheti. Az Egyesült Államokban a 2008-as elnökválasztási kampány egyik témája a termékek származási helye volt: miután az amerikai vásárlók elégedetlenek voltak a kínai fogkrémekkel és más itt készült produktumokkal, Jonathan Edwards demokrata párti jelölt felkarolta a témát.

A Made in jelzés a populáris kultúrában is helyet vívott ki magának. Az Armageddon című filmben például egy kínos helyzetben az orosz asztronauta villáskulccsal esik neki az amerikai űrsikló egyik paneljének, mondván, teljesen mindegy, hogy amerikai vagy orosz az űrhajó, úgyis Made in Taiwan...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: