2014-03-02 04:26:19• hírek • Szatmar.ro

A MIK közös kokárdakészítésre vár mindenkit

Ha tavasz, akkor március. Ha március, akkor tizenötödike. Ha tizenötödike, akkor ünnep. Ha ünnep, akkor kokárda. Ez utóbbi történetét, magyarsághoz való kapcsolódását, színeinek jelentéstartalmát tudhatja meg minden fiatal és idősebb, aki március 3. és 14. között délutánonként ellátogat az RMDSZ szatmárnémeti székházába.

A városi szervezet és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés közös szervezésében kokárdakészítő foglalkozásokon vehetnek résztaz érdeklődők. A hagyománnyá ért rendezvénysorozat egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, hiszen már nem csak szervezett iskolai csoportok, hanem „betévedők" is tűt és szalagot fognak a kezükbe, s hosszasan eltűnődnek azon,  vajon kívül vagy belül van-e a piros rész a kokárdában.

Az iskolai csoportokat kísérő tanárok többnyire felkészülten érkezik,  így a tanulók játékos közegben ismerhetik meg a magyar történelem egyik igencsak véres időszakából ránk hagyott szimbólum történetét, s így kézzelfoghatóbbá válik a kisebbeknek is  történelmünk ezen részének jelentéstartalma. Kérdéseikkel közelebb juthatnak az 1848-49-es szabadságharc hőseihez, képzeletükben kokárdát tűznek a márciusi ifjak ruháira kedveseik, s a mozgalom hátterében álló asszonyok.

S végül, de messze nem utolsó sorban, az elkészült kokárdát viselhetik iskoláikban a március 15-re szervezett ünnepségek alkalmával, vagy ajándékozhatnak egyet-egyet szüleiknek belőle, akik majd a szatmárnémeti központi megemlékezésen viselhetik a kokárdát, amely gyermekeik kezének munkáját dicséri.

Így lesz március idusa egyszerre nemzeti és családi ünnep is, ahol a hagyományok nem vesznek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: