2012-12-14 08:54:23• hírek • Adminisztrátor

A Luca-napi hagyományok

Diákok, zenészek és táncosok léptek fel azon a rendezvényen, melyet a Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezett december 12-én, Luca napja alkalmából.

A karácsony ünnepkör egyik legérdekesebb napjának, a Luca nap hagyományait elevenítették fel a Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület tagjai és meghívottai december 12-én, kedd este a „Dinu Lipatti" Filharmóniában.

A szép számú közönséget Bertók Béla hegedűművész, az egyesület elnöke köszöntötte, majd bevezetésként Szatmári Elemér és Blatniczki Cecília tartott rövid előadást a Luca naphoz kötődő hagyományokról, népszokásokról.

A köszöntőbeszédeket követően a Szatmári „Aurel Popp" Művészeti Líceum I. osztályos diákjai léptek színpadra Luca-napi előadásukkal, melynek keretében bemutatták mi is a „kotyolás". A legkisebbek után fellépett az említett iskola kisdiákokból álló furulyacsoportja, amely népdalokkal örvendeztette meg a közönséget, de egy Arany-ballada is elhangzott a művészetis diákok előadásában.

Verssel és dallal érkezett Gregorovici István ének szakos tanár - zongorán kísérte Balaskó Balázs zongoraművész. Az est keretében ősi hangszerek bemutatójára is sor került: Szilágyi „Szisz" Zoltán a didgeridoot, az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszerét szólaltatta meg, Balogh „Mr. F." Ferenc sámándobon, Szilágyi „Czanó" Ottó pedig dorombon játszott. Egyébként az említett zenészek Bodor „Csoky" Csabával (basszusgitár) kiegészülve a "D Ø T S" együttes tagjai, amely idén alakult Szatmárnémetiben, zenéjükkel új színt hozva a szatmári, illetve az erdélyi muzsikusok palettájára.

A Lucai-napi műsor nem lett volna az igazi az egyesület két kórusának, citera és népi zenekarának produkciói nélkül, ráadásul bemutatkozott a „Bartók Béla" néptánccsoport is. Szatmári Elemér és Szatmári Boróka közös dala is különlegességnek számított, végezetül pedig a Szatmárnémeti Református Gimnázium V. osztályos tanulóit jutalmazta a közönség vastapssal. A diákok „Ludas Matyi, avagy a libák gágogása" című darabbal léptek színpadra, amelyet Varga-Bressel Christiane magyar tanárnő segítéségével állítottak össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: