2006-11-24 03:26:59• hírek • István Löchli

Erőss Zsolt újra hódított

 Az Everest első magyar hegymászója megint a csúcson járt.

 Csodálatos előadás, csodálatos történetek. Ezekkel a szavakkal lehet jellemezni Erőss Zsolt legutóbbi, Dhaulagiri expedíciója kapcsán tartott előadását a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az Erdélyből elszármazott hegymászó történetei a legutóbbi expedícióról, minden várakozást fölülmúltak.

 

A csúcshódításról:

Május 24-én reggel a Erőss Zsolt, Mécs  László, Babcsán Gábor, Ugyan Anita négyes felment az I-es Táborba, majd 25-én tovább a II-es Táborba. Az időjárás eléggé változatos volt, szeles, csapadékos, viszont nem túl hideg. Abban reménykedtek, hogy a monszun beállta előtt csak lesz 1-2 csendesebb nap, mely alkalmasabb a csúcstámadásra.

Még aznap este, Erőss, Mécs és Anita felmentek a III-as Táborba, 7200 méterre, amit másnap hajnalban értek el. Néhány óra pihenés után, Erőss Zsolton kívül, mindenki visszatért a II-es, majd az I-es  Táborba. Nem érezték csúcsformában magukat, ami nagyon is érthető volt, mert bizonyos okok miatt, kéthetes késést szenvedtek a többi hegymászóval szemben. Ez a tény, különösen az akklimatizációs felkészülésben jelentett nagy hátrányt. A Dhaulagiri időjárását ismerve, esélyeik jelentősen csökkentek a csúcs meghódítására. Az engedélyük is lejárt, és 30-án el kellett, hogy hagyják az alaptábort. Egy megoldás kínálkozott: a III-as Táborban, minden tekintetben jó állapotban pihenő Erőss Zsolt, „bevállaljon" egy szóló csúcstámadást! „Itt, mindannyian egyetértettünk abban, hogy a magyar magashegymászók közül Zsolt a legalkalmasabb erre a feladatra. Természetesen, rendkívüli elővigyázatossággal, állandó rádiókapcsolattal!” Ennek értelmében, 26-án este 9 órakor Zsolt elindult a III-as Táborból a csúcs felé.

Az időjárás ezúttal kedvezett és másnap délelőtt, május 27-én, 11 óra 21 perckor, Erőss Zsolt elérte a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsát.

2006-os Dhaulagiri statisztika: a hegyen, 9 nemzet, 7 expedíció és 35 mászó vett részt! (kazah, olasz, spanyol I., spanyol II., holland, iráni, magyar) Ebből a csúcsot öten érték el: 2 kazah, 2 olasz és 1 magyar mászó, Erőss Zsolt!

Az expedíció további képei, megtekinthetők itt.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: