2016-06-01 10:08:47• hírek • Szatmar.ro

A Legszentebb Szív

Vasárnap lesz az egyházmegye búcsúünnepe, a Jézus Szíve Búcsú, és előtte, pénteken az érkörtvélyesi, nagytarnai és tiszaveresmarti templomok búcsúja.

Jézus Szent Szíve ünnepe lesz június 3-án, pénteken, amikor a megfelelő titulussal rendelkező, érkörtvélyesi, nagytarnai és tiszaveresmarti templomok ünneplik búcsújukat. Érkörtvélyesen és Nagytarnán is tizenegy órától kezdődik majd a szentmise - előbbi helyen Ulmer Mihály szakaszi plébános mond szentbeszédet, Nagytarnán pedig Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes. Tiszaveresmarton szintén pénteken, de este hat órától tartják a templom búcsúját Tracsek Oszkár békéscsabai segédlelkész ünnepi szónoklatával.

Az egyházmegye búcsúját, a hagyományoknak megfelelően idén is az ünnepet követő vasárnapon tartják. Június 5-én, a román nyelvű ünnepi szentmisét a szintén Jézus Szíve tiszteletére szentelt Kálvária templomban, reggel nyolc órától Diacu Anton jászvásári egyházmegyés pap mutatja be (2004 és 2007 között a szatmárnémeti Kálvária templomban szolgált); a német nyelvű szentmisét fél tíztől ugyanott Tatár Zoltán János kisdengelegi i.h. lelkész celebrálja.

A Székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén, tizenegy órától magyar nyelven tartják a búcsús nagymisét, melynek meghívott szónoka idén Dr. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök. Az egyházmegye búcsúünnepe évről-évre ezreket hív Szatmárnémeti főterére - Jézus Szíve tisztelőket, zarándokokat a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye minden pontjáról. Egyre többen érkeznek ugyanakkor a határon túlról is, Magyarországról és Kárpátaljáról, első sorban a határváltoztatások előtt az egyházmegyéhez tartozott területekről.

Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Jézus Szívében magát az Istenembert ünnepeljük, de úgy, ahogy szívének szeretetét kifejezte. A személyes egység révén Jézus egész embersége az isteni személy kifejezője. Az egyházi dokumentumok szerint a szív nem pusztán jelképe Jézus szeretetének, hanem valóságos emberségének kifejezése, melyet áldozatul adott értünk. A Szent Szív egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. A Jézus Szíve tiszteletben önmagunk fölajánlása azt fejezi ki, hogy egyesülni akarunk a szeretettel, mellyel Isten szerette a világot, és minden fáradozásunkat, munkánkat, szenvedésünket ennek érdekében tesszük és viseljük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: