2010-12-21 13:18:35• hírek • Póti Orsolya

A sikeres környezeti nevelés érdekében

Befejezéséhez közeledik a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület és a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület „ A környezeti nevelés intézményrendszerének fejlesztése a határ menti régióban" című közös pályázata.

A program egyik fontos célkitűzése egy közös stratégia alkotása, magyar és román civil szervezetek, oktatási intézmények, környezetvédelmi hatóságok, önkormányzatok részvételével volt.

Ennek megvalósítása érdekében mindkét szervezet egy lakossági közvélemény kutatást végzett a határ két oldalán, valamint felmérték a két szomszédos megye pedagógusainak az igényeit is. A pedagógusok igényfelméréséből többek között az is kiderült, hogy a jövőben érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a szülők, a család felkészítésére. Fontosnak tartják, hogy szakmai segítséget kapjanak, környezeti nevelési képzéseken vegyenek részt és tevékenységeikhez szakmai támogatást kapjanak.

A pedagógusok által megfogalmazott igényeknek mindkét pályázó szervezet igyekezett már korábban is megfelelni: szakmai képzéseket szerveztek, oktatási segédanyagokat készítettek és iskolai tevékenységekben együttműködtek. Jelen pályázat keretében is hasonló tevékenységeket szerveztek: a pedagógusok környezeti nevelési képzésen és műhelygyakorlaton vettek részt, ezzel párhuzamosan pedig a szervezetek környezeti nevelésért felelős szakemberei egy oktatócsomagot és tematikus posztereket állítottak össze. A román és magyar nyelvű segédanyagokat 2011 januárja folyamán juttatják el a megye pedagógusainak.

A program másik fontos célkitűzése egy-egy környezetvédelmi nevelési központ kialakításának megkezdése a határ két oldalán. Szatmár megyében a tervek szerint Túrterebes szőlőhegy ad majd otthont a központnak. Ez a program anyagi hátteret biztosított a nevelési központ megvalósíthatósági tanulmánynak és műszaki tervének az elkészítéséhez. A központ építésére a továbbiakban kívánunk, hasonló keretek között pályázni. A nevelési központ számára Túrterebes község Polgármesteri Hivatala ajánlott fel telket, támogatásukat ezúton is szeretnék megköszönni.


A tervek szerint a túrterebesi szőlőhegy ad majd otthont a örnyezetvédelmi nevelési központnak
A tervek szerint a túrterebesi szőlőhegy ad majd otthont a örnyezetvédelmi nevelési központnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: