2018-11-27 07:02:26• hírek • közlemény

A Komplex Instrukciós Programmal ismerkedtek

Sárközújlaki és sándorhomoki pedagógusok számára szervezett kétnapos interaktív képzést az elmúlt hétvégén a Caritas.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásával foglalkozó szakemberei arra törekszenek, hogy a legkorszerűbb és leghatékonyabb oktatási módszereket használják munkájuk során. Így kerültek kapcsolatba a Komplex Instrukciós Programmal (KIP), és épült ki az együttműködés a hejőkeresztúri iskolával, amely Magyarországon elsőként vette át az amerikai Stanford Egyetem által kidolgozott módszert, és adaptálta azt a magyar oktatási rendszerhez. Egy svájci alapokból finanszírozott Caritas-projekt keretében lehetővé vált, hogy a módszerrel, a szervezet közreműködésével, a Szatmár megyei tanintézmények is megismerkedhessenek. A KIP gyakorlatba ültetése már megkezdődött a Túrterebesi Általános Iskolában, és az első, igen szép eredmények már meg is mutatkoztak. Az elmúlt hétvégén megszervezett képzés révén a sárközújlaki és a sándorhomoki iskola számára is lehetővé vált a módszer átvétele.


A sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskolában november 23-án és 24-én megtartott KIP-képzésen huszonnégy pedagógus vett részt. Az eseményen jelen volt Maskulik Levente, a helyi iskola igazgatója, valamint Simon Ferenc, a lázári iskola aligazgatója.



A képzést Tóth Józsefné Mária, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola magyar-földrajz szakos tanára, KIP-trénere tartotta. A program hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására és tehetséggondozásra egyaránt megfelelő – állítja a pedagógus. A KIP ugyanis erősíti a szociális kompetenciákat: a kommunikációt és az együttműködést, ugyanakkor alkalmas a differenciálásra és a felzárkóztatásra is. „A XXI. század egy óriási kihívás. Egészen más típusú gyerekekkel dolgozunk, egészen más a gyermekek világszemlélete, egészen más hatások érik őket. A régi, hagyományos módszerekkel és pedagógus attitűddel már nem lehet köztük hatékony munkát végezni. Nekünk az a célunk, hogy minden gyereket elérjünk, minden gyereket megszólítsunk. Az az alapelvünk, hogy mindenki jó valamiben, mindenkiben megtaláljuk azt, amivel ő sikeres lehet és amivel az ő iskolai előmenetele, motiváltsága, a tanuláshoz való hozzáállása jobb lehet” – hangsúlyozta a tréner.


A heterogén tanulói csoportok státuszkezelői eljárásaként is ismert módszer a csoport és az egyéni munkát ötvözi. A csoportmunka keretében a csoport tagjai különböző szerepeket töltenek be, mely szerepek a különböző feladatok során váltakoznak. A KIP bármilyen óratípus esetében alkalmazható. Lényeges, hogy egy adott osztályban rendszeresen legyenek KIP-es órák, ami egy felvállalható feladat, ha tudjuk, hogy akár már heti 1 óra is csodát tehet.
A kétnapos interaktív képzés keretében a résztvevő oktatási szakemberek megismerkedtek a Komplex Instrukciós Programmal, a különböző szimulációk révén pedig lehetőségük nyílt a gyermekek szempontjából is felfedezni a módszer előnyeit. Bízunk abban, hogy a KIP alkalmazása ugyanolyan szép eredményeket hoz majd Sárközújlakon és Sándorhomokon, mint Túrterebesen.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: