2012-01-09 13:21:18• hírek • Szatmár.ro

Filozófiai esszépályázat középiskolás diákoknak

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete pályázatot hirdet.

Kedves középiskolás diákok!

Két idézetet ajánlunk nektek továbbgondolásra:

1) „Ha egy oroszlán beszélni tudna, mi nem lennénk képesek őt megérteni."
(Ludwig Wittgenstein: Filozófiai vizsgálódások. 323.)
2) „Az emberiség javíthatatlanul ott lődörög Platón barlangjában, s ősi szokásához híven ma is az igazság puszta képeiben leli legnagyobb örömét." (Susan Sontag: A fényképezésről. 9.)

Írásaitokban követhetitek a szabad, kötetlen esszéműfaj szabályait, vagy a tankönyvben szereplő esszémodellek szerkezetét. Felhasználhatjátok mindkét idézetet, vagy csak valamelyiket.

A pályázat meghirdetője a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete, támogatója a Bolyai Társaság, résztvevői pedig a 2011/2012-es tanév XI. és XII. osztályos tanulói lehetnek. A 3-5 oldal terjedelmű, kinyomtatott és jeligével ellátott pályaműveket postai úton a Bolyai Társaság címére küldjétek el 2012. március 26-ig (postai bélyegző dátuma). Cím: Societatea Bolyai 400110 Cluj-Napoca, Of. Poştal 1. C.P. 317. Küldeményetekhez mellékeljetek egy lezárt borítékot, amely tartalmazza a pályázó személy nevét (az iskola és az osztály feltüntetésével), értesítési címét (lakcím, telefon, e-mail), valamint a pályázó filozófiatanárának a nevét. Ezeket a borítékokat az eredményhirdetéskor bontjuk fel.

A pályamunkákat kidolgozott szabályzat alapján egyetemi oktatókból álló bizottság értékeli, 1-100 ponttal. Az elbírálás követi, hogy a pályázó hogyan gondolja végig a környező világgal kapcsolatos megfigyeléseit, hogyan tudja érvényesíteni a rendelkezésére álló filozófiai ismereteket a mindennapi tapasztalatok elemzése és értelmezése során, s mennyire képes egy világos, összefüggő gondolatmenetet felépíteni és érvekkel alátámasztani. Fontos elbírálási szempontot jelent a pályázó olvasottsága és íráskészsége is.

Esszépályázatot hirdet a BBTE Magyar Filozófiai Intézete

A pályamunkákat díjazzuk. A díjazottak oklevelet és könyvadományt is kapnak, s számukra támogatott helyeket biztosítunk a nyári Filozófus Táborban. A szervezők vállalják a legjobb pályamunkák megjelentetését.

A legalább 70 pontot elért pályamunkák szerzői a felvételi versenyen kívüli beiratkozási lehetőséget nyernek a BBTE-re, a filozófia szak magyar tagozatán meghirdetett államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre, a rendelkezésre álló helyszám valamint a kapott pontszám csökkenő sorrendje függvényében.

Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2012. április 21-én megszervezésre kerülő Filozófus nyílt nap alkalmából. A pályázók írásbeli értesítést is kapnak a pályázat eredményéről.

Bármikor kapcsolatba léphettek a Magyar Filozófiai Intézettel dr. Gregus Zoltán egyetemi adjunktus révén, a zoltangreguss@gmail.com címen, valamint Máté Adél intézeti titkár közvetítésével (adelka888@vipmail.hu). A felvételivel kapcsolatos kérdéseitekre is szívesen válaszolunk. Látogassátok a honlapunkat: www. filozofia.hiphi.ubbcluj.ro; (www.bbte-filozofia.ro).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: