2014-04-10 16:00:57• hírek • Szatmár.ro

A Kölcsey diákjai kedvenc verseiket szavalták

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán csütörtökön reggel 9 órakor gyűltek össze a diákok, hogy együtt elszavalják az iskola idei kedvenc versét - pontosabban a két kedvencet, ugyanis a gimnazisták és a líceumi osztályokba járó diákok is választottak költeményt.

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A szatmárnémeti magyar tannyelvű középiskolákban már hagyomány, hogy magyarországi minta alapján a diákok minden évben a költészet napjához közeledve kiválasztják éppen aktuális kedvenc versüket, ezt pedig együtt elszavalják a nagy napon, vagy egy ahhoz közeli dátumon.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai csütörtök reggel szavaltak, a Református Gimnázium diákjai közül a gimisek szintén csütörtök délelőtt a Láncos Templomban mondták el kedvencüket. Péntek reggel a Refiben a líceumi osztályosok is összegyűlnek, hogy az iskola udvarán elszavalják kedvenc versüket és ugyancsak pénteken fognak szavalni a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont diákjai is.

A Kölcseyben három hónapon keresztül zajlott a kedvenc versek kiválasztása. Ebben az iskolában már öt éve minden évben kiválasztják a kedvenceket. Idén 38 költő 117 költeménye volt versenyben, a legnépszerűbb költők pedig Petőfi Sándor, Tóth Árpád, Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Szilágyi Domokos voltak.

A gimnáziumi osztályok kedvencének végül Nemes Nagy Ágnes Gondolj rám virág című költeményét választották, a líceumi osztályokba járó diákok kedvence pedig Tóth Árpád Körúti hajnal című verse lett. A kisebbeknek a szavalásban Méhes Kati színművésznő segített, a nagyobbaknak pedig Tóth Pál Miklós színművész, akiról tudni kell, hogy idén a költészet napján ünnepli 70. születésnapját.

Tóth Pál Miklós segített a szavalásban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: