2017-04-04 13:41:22• hírek • Szatmár.ro, Agerpres.ro

Szülők figyelem! Szatmárnémetiben is reális veszélyt jelent a Kék bálna nevű öngyilkos játék

Két szatmári lány, két testvér is összevagdosta az alkarját, miután részesei lettek a Facebookon terjedő, gyerekeket megcélzó, végül öngyilkosságra sarkalló játéknak.

Az interneten terjedő öngyilkos játékot már emlegették bizonyos sajtóorgánumok akkor, amikor március 27-én egy 14 éves fiú öngyilkos lett Kisgércén. Azt bizonyítani, hogy az interneten terjedő játék kapcsolatba hozható a halálával, egyelőre senki sem tudta. Az viszont biztos, hogy két szatmári lány – az egyikük líceumi tanuló, egyébként testvérek – a Kék bálna játék miatt vagdosták össze alkarjukat egy pengével. A tanfelügyelőségi forrásokból származó információk szerint egy pedagógus fedezte fel az egyik gyermeken a sérüléseket, majd megtalálták az ahhoz hasonlókat a testvérén is. A gyerekek bevallották,  egy internetes „mentor” hatására okoztak sérüléseket maguknak. A pedagógusok pedig jelentették ezt a tanfelügyelőségen.

A játék eredetije Oroszországból, az orosz Facebookról, a Vkontakte.ru oldalon elérhető közösségi oldalról származik. A játék lényege, hogy előbb apróbb feladatokat kapnak a résztvevők, amelyek teljesítését videofelvétellel kell bizonyítaniuk. Később egy zártabb közösségbe kerülnek, ahol következhet öncsonkításra felszólító parancs is. Végül pedig öngyilkosságra biztatják a már megfélemlített, akaratában megtört játékost, akit azzal fenyegetnek, hogy ha nem teszi meg, akkor családtagjait fogják bántani, vagy „segítenek neki” az öngyilkosságban.

Csak Oroszországban 130 olyan öngyilkosságot vizsgál a rendőrség, amely kapcsolatba hozható a Kék bálnával!!

A játék Kék bálna neve egyébként a csoportos öngyilkosságra hajlamos emlősökre utal. Az eredeti játék kitalálóját azóta börtönbe zárták, ám számos ilyen csoport alakult már a Facebookon is.

A játék rohamosan terjed a gyerekek-kamaszok között, s mint kiderült, Szatmárnémetiben is vannak játékosok.

Az Agerpres hírügynökség információi szerint március végén egy 11 éves Dambovita megyei gyermek lett öngyilkos, osztálytársainak azt mondta, hogy részt vett a Kék bálna nevű játékban. A rendőrség viszont nem talált erre bizonyítékot.

"Nyomatékosan kérem a szülőket, hogy kövessék nagy figyelemmel, mi történik, mert manapság mindenki össze van kötve virtuálisan, és jó értesülni, tudni bizonyos dolgokról. Nem hiszem, hogy a Facebook lezárása lenne a megoldás, de fontos a szigorú felügyelet” – nyilatkozta Carmen Dan belügyminiszter az eset kapcsán. A tárcavezető rámutatott, az iskolai pszichológusok közelről megfigyelhetik a gyerekek viselkedését, és fontos, hogy közbelépjenek, ha változást észlelnek.

A Kék bálna játék áldozata lett egy 13 éves Darabani városi tanuló - nyilatkozta április 4-i sajtótájékoztatóján a Botoşani megyei tanfelügyelőség vezetője, Gabriel Hartie. A főtanfelügyelő szerint az osztályfőnöknek gyanús lett a gyermek viselkedése, és egy beszélgetés során kiderült, hogy a tanuló részt vesz az internetes játékban. "Behálózták a gyereket, miután kíváncsiságból belépett a Kék bálna játék oldalára és felelnie kellett néhány kihívásra. Az osztályfőnöke lett figyelmes a magatartásbeli változásokra" - magyarázta Hartie. A tanfelügyelőség vezetője szerint a tanulót megfenyegették, erről értesítették a Botosani megyei rendőr-felügyelőséget is.

Részünkről minden kamasznak ajánlanánk a Kék bálna játékra válaszként létrehozott Zöld elefánt kihívást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: