2015-01-15 20:04:42• hírek • Szatmár.ro

A Kaláka zenekar koncertje lesz a Magyar Kultúra Hetének csúcspontja

A koncertre és a stúdió-előadásokra jegyeket a színház jegypénztárában lehet vásárolni. A kiállításokra, a könyvbemutatóra és a PADIF-gálára a belépés ingyenes. A Kaláka koncertre egy felnőttjegy ára 20, egy nyugdíjas jegy ára 15, egy gyermekjegy ára 10 lej.

Változott a program: szombat helyett vasárnap veszi kezdetét az Egycsillagú égbolt - A Magyar Kultúra Hete. A műsorról a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón beszéltek a rendezvény szervezői. Hét nap alatt kiállítások nyílnak, stúdió-előadásokat tartanak és ünnepi koncertet ad a 45 éves Kaláka zenekar.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban megtartott sajtótájékoztatón beszélt az idén már kilencedik alkalommal megtartott Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatról a szervező Ady Endre Társaság elnöke, Tóth Páll Miklós színművész illetve az oktatási intézmény vezetője, Pataki Enikő.

A sajtótájékoztatón derült ki: egy napot csúszik a sorozat kezdete. A rendezvénysorozat nyitóeseményeként meghirdetett „Függök ezen a zord életpárkányon..." (Bogdán Zsolt előadóestje Ady Endre verseiből) című előadás ugyanis betegség miatt elmarad. Az elővételben megváltott jegyek a színház Horea utcai jegyirodájában visszaválthatók, vagy átválthatók a rendezvénysorozat más programjaira.

Így a vasárnapi stúdióelőadást követően lesz az ünnepélyes megnyitó. Vasárnap 16 órától a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészének, Czegő Teréznek az előadását követhetjük figyelemmel. Ugyancsak január 18-án, 18 órai kezdettel nyílik meg Lakatos Pál Sándor Munkácsi-díjas szobrászművész szobortárlata a Szakszervezetek Művelődési Házában. Tóth Páll Miklóstól megtudtuk: a tárlatban egy Magyarországon élő, Szatmárnémetiből elszármazott művész alkotásait láthatjuk.

Fotókiállítás a megyeszékhely építészeti örökségéről

Január 19-én, hétfőn 17 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban fotókiállítás nyílik, amelyet Muhi Sándor állított össze. Címe: Szatmárnémeti építészeti öröksége. 18 órától a szolnoki Meister Éva színművésznő pódiumműsora lesz programon Árva Bethlen Kata címmel. Az előadást követően beszélgetésre kerül sor a darab írójával, Kocsis Istvánnal, illetve Meister Évával.

A Magyar Kultúra Hetének műsorán január 20-án a Harag György színtársulat művészének, Bogár Barbarának az előadása szerepel. Parti Nagy Lajos Ibusár című darabját az Ács Alajos Játékszínben láthatja a közönség 18 órától.

Diákszínjátszók a színpadon

Január 21-én, szerdán a diákszínjátszóké lesz a színpad a PADIF-gálán, a díjnyertes diákszínjátszók seregszemléjén. A déli 12 órakor kezdődő rendezvény helyszíne a Szakszervezetek Művelődési Házának kisterme lesz. Ez alkalommal a szilágycsehi, a szilágykrasznai gyerekek, az Avram Iancu Általános Iskola és az Emil Palade Élelmiszeripari Líceum diákjai lépnek majd fel.

Kriterion könyvdélutánt tartanak január 22-én, a Magyar kultúra napján 17 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetibe Kihelyezett Tagozatának földszinti könyvtártermében. Ennek keretében mutatják be mások mellett Végh Balázs Béla 101 vers Szatmárról című könyvét. Szintén 22-én, 18 órától nézhetjük meg a Harag György Színtársulat művészének, Kovács Nikolettnek a Salak és sugár című előadását. Ennek alapja Márai Sándor: Az Igazi című regénye.

Kaláka koncert és kézműves kiállítás

Január 23-án, pénteken valószínűleg az idei rendezvénysorozat legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadására kerül sor: a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében a 45 éves Kaláka zenekar fog koncertezni. Ezt megelőzően a filharmónia előterében nyílik meg az Aranykapu Kulturális Egyesület farsangi kézműves kiállítása.

A Kaláka zenekar tagjai verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Tagjai: Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba).

Még várják a jelentkezőket a Kölcsey Szavalóversenyre

Január 23 és 24-én, azaz pénteken és szombaton rendezik meg a Kölcsey Ferenc Szavalóversenyt a költőről elnevezett főgimnáziumban. Az A és B korcsoport tagjai pénteken 14 órától, a C és D korcsoportban versenyzők pedig szombaton 10 órától szavalnak. Magyarország több településéről - Budapestről, Nyíregyházáról és Vásárosnaményból - is többen jelezték már részvételi szándékukat, de várják a szatmári szavalók jelentkezését is - árulta el Pataki Enikő, a megmérettetés szervezője. A szavalóversenyről szóló felhívás itt olvasható.

Január 24-én 17 órától Bálint Márta színművésznő tart Székely János estet az Ács Alajos Játékszínben - ezzel a rendezvénnyel ér majd véget az idei Egycsillagú Égbolt - A Magyar Kultúra Hete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: