2016-08-19 17:05:23• hírek • Szatmar.ro

A KMN is állást foglalt Beatrice-ügyben

​A Nagy Feró és a Beatrice keddi (augusztus 16-i) koncertjén vetített mozgóképek kapcsán a román sajtó egyes képviselői félrevezető, téves információk, valamint 2009-es YouTube-os felvételek felhasználásával  közvetítettek a médiafogyasztók fele olyan tudósításokat, amelyek minden jelen realitásnak ellentmondanak.

Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy ez az egyoldalú és célirányos tájékoztatás nemcsak, hogy ferdített információkat közölt, hanem rossz fénybe helyezte a teljes Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatot.

A Kolozsvár Főterén zajló koncerten, pontosabban az Utálom a XX. századot című dal közben kivetített képek olyan személyiségeket ábrázoltak, akik az európai- és világtörténelem tragikus kimeneteléhez járultak hozzá. A dalszöveg ezen személyiségek és az általuk képviselt ideológiák ellen - és nem mellett, ahogyan a román sajtó beállította - szólal fel, tetteiket a „terror" és a „rémálom" szavakkal illeti. Úgy gondoljuk, a világos üzenetet csak az nem értette meg, aki nem akarta.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői elítélünk mindenféle szélsőséges megmozdulást. Határozottan visszautasítunk minden gyűlöletkeltő kijelentést és tettet, minden olyan gesztust, amely a közönségre sértő módon hat vagy hathat. Úgy gondoljuk, az elmúlt hét év alatt elégszer bizonyítottuk, hogy olyan kulturális rendezvényt valósítottunk meg, amely amellett, hogy értéket teremt, hidat képez a magyar és a román közösség között, és nem pedig szakadékot.

Kolozsvár eleget szenvedett a nacionalista provokációk miatt, azok a sajtóanyagok pedig, amelyek tudatosan manipulálnak és újabb konfliktusok kibontakozását célozzák, veszélyesek lehetnek egy olyan városban amely nehezen, de elindult a gazdasági, szociális és kulturális fejlődés útján, méltán bizonyítva, hogy nem hiába vált Erdély fővárosává.

Úgy gondoljuk, hogy a román közszolgálati televízió (TVR) felrúgta az újságírói etika szabályait, amikor egyoldalúan tájékoztatott a koncertről. Bár megszólaltatták a szervezőket - és mi tisztáztuk a félreértés okát -, mindeddig nem tették közzé teljes terjedelemben a szervezők álláspontját, és továbbra is szándékosan  rossz fényben tüntetik fel a mintegy 500 programot felsorakoztató, 300 ezer embert megmozgató, és több mint 100 partnerszervezet együttműködésével létrejött fesztivált.

Ráadásul az ominózus tudósításban Nagy Feró egy 2009-es koncertjéről vágtak be egy szöveget - „lesz még Kolozsvár magyar város" - azt a látszatot keltve, mintha ez Kolozsváron, az augusztus 16-i koncerten hangzott volna el.

Tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy az eset kapcsán panaszt teszünk az Országos Audiovizuális Tanácsnál, valamint értesítést küldtünk a Román Televízió vezetőségének követelve, hogy:

  • Ugyanabban az idősávban, amelyben 2016. augusztus 17-én sugározták a hírt, egy újabb, pontosítást/helyesbítést közvetítsenek a koncert kapcsán, ismertetve a szervezők álláspontját.
  • Kérjenek nyilvánosan bocsánatot, ugyanis a számos más román médiaorgánum által átvett hír következtében rendezvényünkről alkotott kép csorbult.
  • Vizsgálják ki az ügyet, és tegyék meg a belső szabályzatuknak és a hatályos törvényeknek megfelelő lépéseket.

A TVR hivatalos válaszáig és vezetőségének állásfoglalásáig felfüggesztjük az együttműködést a bukaresti szerkesztőséggel. Döntésünk a televízió kolozsvári szerkesztőségére nem vonatkozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: