2014-08-07 18:32:11• hírek • MTI

A Hidroelectrica képviseletet nyit Budapesten és Belgrádban

Képviseletet nyit Budapesten és Belgrádban a román állami villamosenergia-termelő és -szolgáltató Hidroelectrica vállalat, amely egyébként fizetésképtelenségi eljárás alatt és pénzügyi átszervezés alatt áll - jelentette be csütörtökön a cég.

Remus Borza, a cég felügyeletével megbízott személy elmondta, hogy a budapesti kirendeltség megnyitását szeptemberre tervezik, a belgrádit egy későbbi időpontra. A Mediafax hírügynökség megjegyezte, hogy a bejelentés abban a kontextusban hangzott el, hogy novembertől a román energiapiacot összekapcsolják a magyarországival, a csehországival és a szlovákiaival.

A 80 százalékban állami tulajdonban lévő román vállalat fizetésképtelenségi eljárás alatt áll két éve, mivel jelentős adósságot halmozott fel, és az állam maga kérte a vállalat újjászervezését. Azóta felmondták a Hidroelectrica számára előnytelen szerződéseket, amelyek nagymértékben előidézték válságos állapotát.
A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6462 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi.

2013-ban 902 millió lej adózás előtti nyeresége volt, miután 2011-ben és 2012-ben összesen 693 millió lej veszteséget halmozott fel. Árbevétele tavaly elérte a 3 milliárd lejt, 2012-ben pedig 2,4 milliárd lej volt.

A vállalat honlapján szereplő pénzügyi adatok szerint az elmúlt két évben 841 millió euróról 216 millió euróra csökkentette a bankokkal szembeni adósságát, amelyet az év végéig további 39 millió euróval mérsékelnek.

A román hatóságok a részvények 15 százalékát tőzsdére viszik a tervek szerint, ennek pontos időpontja még nem ismert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: