2015-10-14 10:09:52• hírek • Szatmár.ro

A Helló, doktor Mengele! az év legjobb magyar drámája

Az év legjobb magyar drámájáért járó díjat Spiró Györgynek ítélte oda a Színházi Dramaturgok Céhe, az először Szatmárnémetiben, a Harag György Társulat által bemutatott Helló, doktor Mengele! című darabjáért.

A díjat szeptemberben, a Magyar Dráma Napján ítélték oda a szerzőnek, átadására 2015. október 12-én, hétfőn került sor Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban.

Az elmúlt évadban Lendvai Zoltán (m. v.) rendezésében megvalósult ősbemutatót a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata idén is műsorán tartja, legközelebb novemberben láthatják az érdeklődők. A társulat ezúton is gratulál a szerzőnek!

Az év legjobb magyar drámáját a Színházi Dramaturgok Céhe évente, titkos szavazással választja ki. A darab első nyilvános felolvasására a Nyílt Fórum felolvasószínháza került sor a 2014-es Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), Hegedűs D. Géza, Kocsis Gergő, Lukáts Andor, Nagy Dániel Viktor, Takács Kati és Tóth Ildikó szereplésével, Lukáts Andor rendezésében.

Ezt követte a Harag György Társulat előadásában a szatmári ősbemutató, amelynek szereplői Rappert-Vencz Gábor, Kányádi Szilárd, Kovács Nikolett, Péter Attila Zsolt, Sándor Anna, Bessenyei István, Nagy Orbán, Rappert-Vencz Stella, Poszet Nándor, illetve Varga Sándor voltak.

Nyomtatásban az idei könyvhétre jelent meg a darab, Spiró Scolar Kiadónál futó drámai életműsorozatának hatodik kötetében, az Elsötétítés című művével együtt.

Lénárd Sándor (1910-1972) sokoldalú egyéniség, hihetetlen képességű férfi, egy modernkori polihisztor volt. A teljes európai kultúra birtoklója, orvos, író, zenész, műfordító, költő és nyelvzseni egy személyben. A Második Világháború idején a fasizmus elől Brazíliába menekül. Az emigrációban több fontos munkája mellett latin nyelvre fordította a Micimackót, és hatalmas összeget nyert egy televíziós Bach-vetélkedőn.

Ezt a felbecsülhetetlen szellemi értéket képviselő gondolkodót, a hatvanas évek elején, azzal a képtelen váddal illették, hogy ő doktor Mengele, az auschwitzi haláltábor hírhedt orvosa. Spiró György ezt a pokoli, ám valóságos élettörténetet sötét komédiában fogalmazta meg, amelynek valamennyi szereplőjét valós személy ihlette..

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: