2012-10-03 18:22:08• hírek • Kocsis Zoltán

A Hegyi útról a Dorobantilor utcára terelik a teherforgalmat

Két hét szünet után szerdán ismét összeült Szatmárnémetiben a Közlekedésbiztonsági Bizottság, a testület legfontosabb döntése pedig egy, az előző alkalommal elnapolt kérdés lezárása volt: elterelhetik-e a teherforgalmat a Hegyi (L. Blaga) útról a Dorobantilor utca felé. Akkor a bizottság tagjai felvetették a kérdést, hogy az említett útszakaszok technikailag vajon képesek-e megfelelni a feladatnak.

Az elmúlt két hét alatt áttekintették az illető utcák technikai dokumentációit és helyszíni szemlét is tartottak. Ezek eredményeként döntés született arról, hogy a teherforgalmat a Dorobantilor utcára terelik, a teherautók pedig azon keresztül érik el a Szatmárzsadányi (Closca) utat valamint a Decebal hidat. Erre a lépésre elsősorban azért van szükség, meg jövőre teljes körű kanalizálási felújításokat hajtanak végre a Rosetti utcán. Mindehhez azonban több helyütt is módosításokat kell végrehajtani, általában az út szélesítésére van szükség, ami egy-két helyen el is kezdődött.

A további elképzelések között szerepel, hogy a Zilah felől érkező és Nagykároly felé irányuló (illetve fordítva) teherforgalmat a Dorobantilor, Szatmárzsadányi út, Magnoliei, Energiei, Platanului, Károlyi út vonalára tereljék. Kanalizálási tervek miatt viszont az erről szóló döntést elnapolták.

A bizottság ülésén elhangzott, hogy ezen lépés következtében alaposan megromlik majd a Szatmárzsadányi út állapota, amely nem képes elviselni ekkora terhelést. „A Rosettit ideiglenesen le kell zárni, más terelési lehetőség pedig nem létezik. Fel kell vállalnunk, hogy ezzel romlik majd a Szatmárzsadányi út, amelynek a felújítását bele kell foglalnunk a következő évek költségvetésében", mondta Marcela Papici alpolgármester, a bizottság elnöke.

A Dorobantilor utcára terelik a teherforgalmat

Papici kitért a régi központban, a Szabadság-teret övező körforgalomban nemrég kihelyezett forgalmi lámpák kérdésére is. Elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok abszolút pozitívak. Megnyugtatta a lakosokat, hogy a sávválasztó oszlopok, amelyeket ő maga is csúnyának nevezett, csak ideiglenesen vannak kihelyezve: „amíg az autósok megszokják, hogy a körforgalomban időben kell sávot választaniuk", mondta.

Ami a további napirendi pontokat illeti, a bizottság áldását adta, hogy oszlopocskákkal akadályozzák meg a járdán való parkolást a Cerbului utca 1 szám alatt. Elutasították viszont azon cégek kérését, akik a Pastravului utcában (ha a központ felé közeledünk, akkor a jobb oldalon) a megállni tilos táblát parkolni tilos táblára szerették volna cserélni. Nem kerül gyalogosátjáró a Szatmárzsadányi utcára, a Rosetti utca sarkán található körforgalom közelébe, és a Hegyi úton is marad a fekvőrendőr. A környéken lakók a teherautók okozta rezgésekre panaszkodtak, ám mivel onnan elterelik a teherforgalmat, a kérés tárgytalanná vált.

Lakossági kérés érkezett azzal kapcsolatban is, hogy a Transurban járatait hosszabbítsák meg a Károlyi út végéig - ez viszont nem tartozik a bizottság hatásköre alá, ebben a kérdésben a városi tanácsnak kell döntenie. Döntés született arról is, hogy mégsem növelik a parkolók felületét az Október 25 téren.

Az ülés nem maradt feszült pillanatok nélkül: Papici elutasította az egyik felvetés megtárgyalását, mivel az azt ábrázoló fotón rajta volt az RMDSZ frakció logója. A kérdés a következő ülésre maradt, amennyiben eltűnik a logó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: