2016-10-19 14:03:22• hírek • Szatmár.ro

Bemutatták a Pornót

Kedden mutatták be Visky András Pornó - Feleségem története című darabját az Északi Színház előadótermében. A bemutatót követen a színház büféjében volt lehetőség megbeszélni a látottakat az alkotókkal.

Kedd délután mutatták be az Északi Színház előadótermében Visky András Pornó - Feleségem története című színművét. A premier része volt a SzatmArt rendezvénysorozatnak, amellyel a Harag György Társulat a felújított épületbe való visszaköltözést ünnepelte. A Szatmárról elszármazott szerző a rendszerváltás előtti időkbe repíti a nézőket.

„Húsz éven át cipeltem magammal egy nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszercsak elért a budapesti Nemzeti Színház felkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, elmondom, lesz, ami lesz. Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét - ki érti ezt?
»Pornó« - egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév viszont nem fedi el a valóságot. Reménységem szerint feltakarja" - írja a szerző a darab kapcsán.

A bemutatót követően kedd este a színház büféjében tartottak közönségtalálkozót, amelyen az alkotók a közös munkáról, a darab születésének körülményeiről is tájékoztatták a nagyérdeműt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: