2013-11-12 10:01:02• hírek • MTI

Százezrek nem tudnak visszatérni otthonukba, segély-erőfeszítések

A manilai hatóságok helyi idő szerint hétfő estig 942 ember halálát erősítették meg. A legsúlyosabban érintett Leyte szigetén azonban a rendőrség egyik illetékese tízezerre becsülte a halálos áldozatok számát.

A hatóságok összesítése szerint legalább kétmillió embert érintett a tájfun a szigetország 41 tartományában, legkevesebb 23 ezer épület romba dőlt vagy károkat szenvedett, a tengerparti települések romhalmazzá váltak. Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna helyszíni beszámolói szerint a szigeten mindenhol holttestek hevernek, a tájfun által teljesen elpusztított leytei székvárosban, Taclobanban fosztogatások kezdődtek.

Közben a Haiyan tájfun hétfő reggel meggyengülve elérte Vietnam északi részét és Kína déli partvidékét. Ott nem okozott olyan súlyos károkat, mint a Fülöp-szigeteken, ahol a széllökések ereje helyenként elérte a 378 kilométeres óránkénti sebességet.

Számos ország és segélyszervezet kapcsolódott be a Fülöp-szigetekiek megsegítésébe.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap este kifejezte részvétét a több mint tízezer halálos áldozat miatt, és együttérzését a katasztrófa sújtotta több millió emberrel. Washington elindította az első segélyszállítmányokat a szigetországba. Chuck Hagel védelmi miniszter elrendelte, hogy az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága nyújtson segítséget az áldozatok felkutatásában és mentésében.

Brüsszel életbe léptette az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusát, hogy összehangolható legyen az európai segítségnyújtás - közölte hétfőn az Európai Bizottság. Az EU Vészhelyzeti Reagáló Koordinációs Központjának két szakértője már a helyszínen elemzi a helyzetet. Az EU vasárnap a legégetőbb szükségletekre 3 millió euró rendkívüli segítséget ajánlott fel. Andris Piebalgs fejlesztéspolitikai uniós biztos, aki a Fülöp-szigeteken tartózkodott, amikor a vihar lesújtott az országra, további 8 millió euró uniós segítséget ajánlott fel Mindanao térségének helyreállítására.

A "kolosszális" szükségletek kielégítésére több uniós tagállam is segítséget ajánlott fel.

Ferenc pápa 150 ezer dollárt küld a Fülöp-szigeteken végigsöprő Haiyan tájfun károsultjainak megsegítésére. A pénzt a leginkább érintett térségek egyházi szervezetei között osztják szét.

A nemzetközi vöröskereszt föderációja (IFRC) a sürgősségi alapjából 475 ezer svájci frank gyorssegélyt biztosított a károsultak támogatására, és felhívást tett közzé a Fülöp-szigeteki vöröskereszt támogatására. Az elsőként segítséget felajánló amerikai, ausztrál, brit, német, finn és holland vöröskereszt mellett - amelyeknek egyes segélycsapatai már a helyszínen dolgoznak - számos ország nemzeti társasága fordul sürgősségi felhívással a nyilvánossághoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: