2013-11-14 16:57:39• hírek • Kocsis Zoltán

A Haiyan tájfun áldozatainak megsegítésére kér a Vöröskereszt

A Fülöp-szigeteken végigsöpört Haiyan szupertájfun áldozatainak megsegítésére világméterű gyűjtést kezdeményez a Nemzetközi Vöröskereszt. Ennek keretein belül a Román Vöröskereszt a Te segítségedet kéri azért, hogy segíthessen.

A Haiyan tájfun, amely nevét egy viharmadár mandarin nyelvű nevéről kapta, november 2-án alakult ki Mikronézia térségében. November 6-7-én Palau szigeténél már 310 km/h-ás széllökések kíséretében sepert végig. Fülöp-szigeteket november 8-án érte el, hatalmas pusztításokat végezve elsősorban Visayas szigetén és Leyte tartományban, Palo és Tacloban városok környékén.

A helyeik által Yolandának elkeresztelt tájfun pusztító erejét tükrözi, hogy a Dvorák-skála szerint minden idők legerősebbje: a 8.0-as skálán 8.1-et ért el. Egyes mérési módszerek szerint minden idők második illetve negyedik legerősebbje. Az ország 72 tartománya közül 40-ben éreztette hatását. Becslések szerint 9,5 millió ember mindennapjait befolyásolta, ebből közel négy millió a gyerek.

„Halottak mindenütt, elképesztő ez a rombolás. Emberek százezrei maradtak élelem, ivóvíz és szállás nélkül. Totális a káosz, de reméljük, hogy a szükségleteket jelentő termékek érkeztével valamelyest normalizálódik majd a helyzet", írta le a tombolás utáni állapotokat Richard Gordon, a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt igazgatója.

Az ideiglenes szállások kialakítása, az ivóvízhálózat helyreállítása, az orvosi ellátás és a pszihológiai segítség biztosítása érdekében a Nemzetközi Vöröskereszt világméterű kampányt indít, amelyben részt vesz a romániai szervezet is. Amennyiben kész vagy segíteni, adományaidat online a www.crucearosie.ro oldalon ajánlhatod fel, vagy a BRD speciálisan erre a célra létrehozott bankszámláin: lejben kifizetendő adományok esetében a RO36BRDE410SV29647144100, euró esetében pedig a RO33BRDE410SV06871604100 számlaszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: