2010-03-26 13:22:01• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A Gripen lenne az előnyesebb választás?

A svéd Gripen vadászgépeket gyártó Saab azt szeretné, ha a román kormány a vadászgép-beszerzési pályázatra beérkezett valamennyi ajánlatot a parlament elé terjesztené, hogy valós választási lehetőség nyíljon a törvényhozás előtt.

A pénteki sajtó részletesen foglalkozik a cég romániai marketingigazgatójának, Richard Smithnek a panaszával a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) döntésével szemben, miszerint Románia - a szűkös anyagi lehetőségekre hivatkozva - 24 használt F-16-os gépet vásárolna az Egyesült Államoktól.

A svéd Gripen repülőket gyártó Saab vállalat meglepetésének adott hangot a CSAT döntésével kapcsolatban, és azt kérte a védelmi minisztériumtól, hogy terjessze a parlament elé valamennyi cég ajánlatát, és ne csak az amerikaiakkal tervezett üzlet részleteit mutassa be a törvényhozóknak. Smith szerint az európai jogszabályok szellemében nyílt pályázatot kell hirdetni a vadászgépek beszerzésre.

A marketingigazgató úgy véli: Románia gyenge minőségű gépeket kap, mivel használt harci repülőgépeket akar vásárolni. A svéd cég szerint az ő ajánlata messzemenően a legelőnyösebb a licitáláson részt vevő valamennyi vállalaté közül, hiszen alacsony kamatot kínáltak, újabb beruházásokra adtak volna lehetőséget, több ezer új munkahely teremtésével. Az Egyesült Államok ezzel szemben nem kínált semmi ilyesmit a mostani válságos gazdasági helyzetben - tette hozzá.


Gripen vadászgépek - lehet hogy ezekkel jobban járna az ország?
Gripen vadászgépek - lehet hogy ezekkel jobban járna az ország?


A versenyben ugyancsak alulmaradt Eurofighter vállalat is csalódottan fogadta a CSAT döntését. Azt kifogásolja, hogy nem tartottak nemzetközi versenytárgyalást, márpedig ez minden európai uniós tagállamban megszokott eljárás. Az Eurofighter azt állítja, hogy az amerikaiak által kínált árért hatékonyabb gépeket tudott volna kínálni, mint az F-16-osok, de olyan offset szerződést is felajánlott, amelynek a román ipar egésze hasznát látta volna.  

A román védelmi minisztérium közlése szerint az amerikai F-16-osok vásárlása Romániának az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségébe illeszkedik. A huszonnégy használt harci gépért Románia 1,2 milliárd dollárt fizet. Magukat a gépeket Románia ingyen kapja, az összeg azok korszerűsítésére,  karbantartására, a pilóták és a személyzet kiképzésére, valamint a repülőtéri átalakításokra kell.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: