2020-06-17 14:11:53• hírek • Bede Emőke

A Google is tudja: egyre többet jönnek-mennek a Szatmár megyeiek

A Google nemrégiben ismét frissítette 131 országra kiterjedő jelentését a lakosság megváltozott mobilitási szokásairól, melynek köszönhetően százalékos formában is nyomon követhető, hogy az egyes országokban milyen hatással voltak a hétköznapi életre a megelőző korlátozások, s immár a lazítások is.

Az amerikai cég a beszámoló elkészítéséhez több milliónyi olyan felhasználó helymeghatározási adatait gyűjtötte be és dolgozta fel, aki ehhez hozzájárult – vagy legalábbis nem kapcsolta ki az ezt engedélyező opciót. „E közösségi mobilitási jelentések célja betekintést nyújtani abba, hogy mi változott a COVID-19 elleni küzdelemre irányuló politikák nyomán. A grafikonjaink megjelenítik a földrajzi bontásban érvényesülő mobilitási tendenciákat az olyan helyszínek különféle kategóriáiban, mint a kiskereskedelem és a szabadidő, az élelmiszerek és gyógyszertárak, a parkok, a tranzitállomások, a munkahelyek, valamint a lakóépületek” – írja jelentéséről a Google, melynek legutóbbi jelentése a május 1. és június 12. közötti időszakot hasonlítja össze az év első hónapjában mért, tehát még a pandémia előtt gyűjtött adatokkal.


Merre járnak-kelnek a romániaiak?

A Google által gyűjtött, de anonimizált adatok szerint a romániai éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és mozik látogatottsága országos viszonylatban konstans emelkedést mutatott ez elemzett időszakban. A május végi lazításoknak köszönhetően már csak mintegy 17 százalékkal kevesebben keresték fel ezeket a helyeket, mint januárban. Az élelmiszerüzletekben és patikákban a referenciaértékhez képest már 1 százalékkal többen fordultak meg, tehát ezen helyek forgalma nem csak a szükségállapot, de még a január idején mért adatokhoz képest is nőtt, igaz, csak egészen keveset. A parkokban 15, a tömegközlekedési állomásokon pedig 21 százalékkal kevesebb ember fordult meg az elemzett időszakban, ami pedig a munkahelyeket illeti, átlagosan 11 százalékkal kevesebben jártak be napi rendszerességgel. Az egyetlen színtér, ahol mérsékelt, de konstans emelkedés figyelhető meg, az értelemszerűen a lakhelyhez köthető: az elemzett időszakban 3 százalékkal többen töltötték otthon mindennapjaikat, mint a „békeidőkben”.


Merre jöttek-mentek a Szatmár megyeiek?

A Google megyei szintre is lebontja a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A megyénkben található kiskereskedelmi és rekreációs tevékenységet folytató egységek látogatottsága már csupán 20 százalékkal volt alacsonyabb, mint a pandémia előtt, az élelmiszerüzleteket és a gyógyszertárakat pedig mindössze 2 százalékkal kevesebben keresték fel. A parkok népszerűsége még mindig nem tért vissza a normális szegmensbe, a tranzitállomásokon azonban már jelentős növekedés érhető tetten, hiszen a vonat- és buszállomásokon még az év elején jegyzett adatokhoz képest is 5 százalékos forgalomnövekedést mért a Google. A munkahellyel kapcsolatban a grafikon jelenleg 0 százalékot tüntet fel, mely azt jelenti, hogy éppen annyian jártak már be dolgozni, mint januárban. A lakóhelyekkel kapcsolatos mobilitási trendekről csak egy hozzávetőleges értéket közölt a cég, ugyanis nem rendelkezik elegendő, erre vonatkozó adattal. A részadatok azonban arra engednek következtetni, hogy janárhoz képest mindössze 2 százalékkal nőtt azok száma, akik inkább otthon maradnak ebben az időszakban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: