2020-05-04 10:58:10• hírek • Bede Emőke

A Google helyadatai szerint sem jövünk-megyünk annyit, mint a koronavírus-járvány előtt

A Google nemrégiben ismét kiadta 131 országra kiterjedő jelentését a lakosság megváltozott mobilitási szokásairól, melynek köszönhetően százakékos formában is követhető, hogy az egyes országokban mennyire tartják be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokat.

Az amerikai cég a beszámoló elkészítéséhez több milliónyi olyan felhasználó helymeghatározási adatait gyűjtötte be és dolgozta fel, aki ehhez hozzájárult – vagy legalábbis nem kapcsolta ki az ezt engedélyező opciót. „E közösségi mobilitási jelentések célja betekintést nyújtani abba, hogy mi változott a COVID-19 elleni küzdelemre irányuló politikák nyomán. A grafikonjaink megjelenítik a földrajzi bontásban érvényesülő mobilitási tendenciákat az olyan helyszínek különféle kategóriáiban, mint a kiskereskedelem és a szabadidő, az élelmiszerek és gyógyszertárak, a parkok, a tranzitállomások, a munkahelyek, valamint a lakóépületek” – írja jelentéséről a Google.


A Google által gyűjtött, de anonimizált adatok szerint a romániai éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és mozik látogatottsága országos viszonylatban mintegy 71 százalékkal esett vissza a március 15-től április 26-ig tartó időszakban, az élelmiszerüzleteket és patikákat pedig 31 százalékkal kevesebben keresték fel, mint a viszonyítási alapként kijelölt január-februári periódusban. A parkokban 55, a tömegközlekedési állomásokon pedig 66 százalékkal kevesebb ember fordult meg, ami pedig a munkahelyeket illeti, átlagosan 30 százalékkal kevesebben jártak be napi rendszerességgel. Érthető módon az egyetlen színtér, ahol mérsékelt emelkedés figyelhető meg, az a lakhelyhez köthető: az elemzett időszakban mintegy 12 százalékkal többen töltötték otthon mindennapjaikat, mint a „békeidőkben”.

 

Merre jöttek-mentek a Szatmár megyeiek?

A Google megyei szintre is lebontja a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A megyénkben található kiskereskedelmi és rekreációs tevékenységet folytató egységek látogatottsága 67 százalékkal csökkent, az élelmiszerüzleteket és a gyógyszertárakat pedig 38 százalékkal kevesebben keresték fel. A parkok népszerűsége 23 százalékkal esett, a tranzitállomásokon pedig 61 százalékkal kevesebb ember fordult meg. A munkahelyre 24 százalékkal kevesebb embernek kellett bejárnia, ám a lakóhelyekkel kapcsolatos mobilitási trendekről csak egy hozzávetőleges értéket közölt a cég, ugyanis nem rendelkezik elegendő, erre vonatkozó adattal. A részadatok azonban arra engednek következtetni, hogy mindössze 10 százalékkal nőtt azok száma, akik inkább otthon maradnak ebben az időszakban.


Ön mivel tölti a napjait? Otthon marad vagy néhanapján elhagyja lakását? Írja meg kommentben!


Forrás: Google

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: