2013-10-06 21:57:43• hírek • Szatmár.ro

A Gonzeczky-táblánál emlékeztek az aradi vértanúkra Szatmárnémetiben

A megemlékezésen Berki Ádám, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója és Ary Dalma a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanulója szavalt.

Vasárnap délben a Zárda templom falán elhelyezett Gonzeczky-táblánál tartotta a Szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör a rendezvényt, amelyen az aradi vértanúkra, illetve a szabadságharc véres megtorlása során kivégzettekre emlékeztek.

A Szózat eléneklésével vette kezdetét a némileg megújult megemlékezés. Ennek díszletéül szolgáltak ugyanis az aradi vértanúk portréi, amelyeket Talpos Erzsébet festőművésznő készített, illetve az önkéntes fiatalok, akik ezeket a portrékat kezükben tartották a rendezvény végéig.

Elsőként Szőcs Péter, a társszervező Szent István Kör elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd id. Pallai Béla görög katolikus parókus és Kiss József református lelkész szólt a jelenlevőkhöz.

Póti Eduárd történelemtanár az aradi tizenhármak kivégzésének történelmi előzményeit elevenítette fel. Megtudtuk: Európában kétféleképpen vélekedtek az emberek a szabadságharc vezéreinek sorsát illetően. Volt, aki a kihallgatásuk és ezt követően a szabadon bocsájtásuk mellett érvelt, mások a kivégzést tartották megfelelő büntetésnek. Haynau - mivel szabad kezet kapott - példát akart statuálni, ezért hazaárulás és fegyveres felkelés miatt a halálba küldte Aradon a forradalmárok legfontosabb katonai vezetőit - hogy a magyaroknak eszükbe ne jusson újra fellázadni. Póti szerint bár nemzetünk gyásznapja ez, azért van ok ünneplésre is. Ünnepelnünk kell azokat az eszméket, amelyekért haláluk percéig kiálltak a vértanúk.

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő ünnepi beszédében egy veszélyre hívta fel a figyelmet. A veszélyre, amit az hoz, hogy kezdjük elengedni egymás kezét. Ezt pedig mi, partiumi magyarok nem engedhetjük meg magunknak. Nem ezért haltak hősi halált Aradon a tizenhármak, hanem egymásért és a hazáért. Ezen nekünk is nap mint nap el kell gondolkodnunk és össze kell fognunk, mert ha nem ezt tesszük, el fogunk tűnni örökre.

A szabadságharc leverését követően vértanú-halált halt, szatmárnémeti kötődésű Gonzeczky János emléktáblájánál idén is több civil szervezet, oktatási intézmény, közintézmény képviselői helyeztek el koszorút, a rendezvény pedig a Himnusz eléneklésével zárult.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: