2013-01-13 12:16:10• hírek • MTI

A Golden Globe filmdíjakat 70. alkalommal adják át

Hetvenedik alkalommal adják át helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíjakat. A győztesek a hagyományok alapján jó eséllyel reménykedhetnek a filmvilág legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is. Az MTVA-Sajtó- és Fotóarchívumának háttere:

Az első gálát 1944-ben tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok a 20th Century Fox stúdióiba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát. A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt évente megrendezik, méghozzá függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt; a jelölési időszak mindig előző év október 1-jén kezdődik. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül.

Az eredeti három kategória helyett napjainkban már 25-ben dönt a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítok szervezete, a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség (HFPA) mintegy 90 tagja; a 14 mozifilmes kategória mellett tévésorozatokért is osztanak díjat 11 kategóriában. A gála televíziós közvetítését több mint 160 országban veszik át.

A díjat 1958-ig újságírók adták át, akkor azonban Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott, és "ellopta a show-t". Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére. Hagyomány a Miss avagy Mr. Golden Globe megválasztása is a hírességek gyermekei közül: idén Francesca Eastwood, Clint Eastwood lánya segédkezik a díjátadásban.


A legtöbb jelölés és kitüntetés Meryl Streepé, aki nyolc kitüntetéssel dicsekedhet (bár a speciális díjakat is ideszámítva Barbra Streisand a csúcstartó, akinek a négy "rendes" Golden Globe mellett még öt különleges díj is ott pompázik a vitrinében). Tavaly is Streep nyert a Vaslady című filmben nyújtott alakításáért. A jelölések terén is ő a csúcstartó, akit idén már huszonhetedik alkalommal jelöltek az Amit még tudni akarsz a szexről című filmben nyújtott alakításáért, őt 22 jelöléssel Jack Lemmon követi.

Hármas befutóra eddig egy példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. A legfiatalabb győztes 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder, a legidősebb 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy volt.

A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában diadalmaskodott, a Nem félünk a farkastól és a Keresztapa harmadik része viszont hét jelölés után maradt díjazatlan.
A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett "csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az "amerikai imperializmus" ellen tiltakozott (a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el).

2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja miatt addig és azóta is példátlan módon csak a díjkiosztó sajtótájékoztatót tartották meg.

Az 1995-től több mint egy évtizeden át házigazda nélkül futó show-t idén Tina Fey és Amy Pohler vezeti. Idén a legtöbb - szám szerint hét - jelölést Steven Spielberg Lincoln című filmje kapta. Öt-öt kategóriában esélyes Az Argo-akció, valamint a Django elszabadul című film, előbbi rendezője Ben Affleck, utóbbié Quentin Tarantino. Az idei gáláról egy kitüntetett neve már ismert; a Cecile B. DeMille életműdíjat Jody Foster színésznő, rendező kapja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: