2011-06-17 15:05:33• hírek • Szatmár.ro

A Gáva-kultúráról értekeznek Szatmáron

Több ország neves régészei vesznek részt a Szatmárnémetiben tartott konferencián.

Két napos nemzetközi régészeti konferencia zajlik a Szatmár Megyei Képzőművészeti Múzeumban, a Vécsey Házban. A magyar-román határon átívelő együttműködési  révén megvalósult konferencia a Szatmár Megyei Múzeum és a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Múzeum együttműködésével jött létre.

Az ''A Kr. e. első millénium kezdete az Alföldön és Erdélyben - A Gáva-kultúra" címet viselő konferencián a címben szereplő Gáva-kultúra szakértői, kutatói gyűltek össze, hogy kutatási eredményeiket, tapasztalataikat megosszák egymással. Ennek a kultúrának a kialakulása és léte egyébként a bronzkorra tehető, s ennek leleteit több országban is feltárták, Románia mellett a jelenlegi Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország, Németország és Magyarország területén is találtak a sajátos alakú kerámiákból, használati tárgyakból, sajátos díszítésű fegyverekből. Érthető tehát, hogy ezen kultúra kutatói több ország nagyvárosaiból érkeztek Szatmárnémetibe, többek között Münchenből, Hochdorfból, Berlinből, Kolozsvárról, Aradról, Prágából, Budapestről és Békéscsabáról is. A konferencia teljes egészében német nyelven zajlik, a Gáva-kultúra kutatói között pedig annyira használt a német nyelv, hogy tolmács nélkül tartják az előadásokat.

A konferencia megnyitó-beszédét Dr. Bader Tibor mondta el, aki amellett, hogy a kutatott kor elismert szakértője, a Szatmár Megyei Múzeum hajdani igazgatója is egyben. Szintén szakértője a Gáva-kornak a Szatmár Megyei Múzeum jelenlegi igazgatója is: Dr. Liviu Marta doktori disszertációját is ebben a témakörben írta.

Az igazgató a konferencia megszervezésével kettős feladatra vállalkozott: céljául tűzte ki ugyanis, hogy felélessze a tudományos munkát Szatmárnémetiben, minek eredményeképpen újabb konferenciák megszervezésére is sor kerülhet a megyeközpontban, illetve ezzel szeretné felhívni a figyelmet a Megyei Múzeum régészeti részlegének munkájára.


Neves nemzetközi régész-csapat vesz részt a konferencián
Neves nemzetközi régész-csapat vesz részt a konferencián


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: