2013-07-16 16:42:35• hírek • Póti Orsolya

A Fonó-Ház ezen a héten is várja a gyerekeket

Továbbra is érdekes foglalkozásokkal és különféle programokkal fogadja kis vendégeit a szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület Fonó-Háza. Az elmúlt héten megrendezett mesetábor keretében az alkotómunkán kívül a dramatikus játékok, vetélkedők, mesemondás, közös sütés-főzés is helyet kapott - tájékoztatott Takács Andrea oktató.

A mesetábor alaptémája a szorgalmas és a rest leány sok változatban szereplő története volt. A hét folyamán a gyermekek számára egyértelművé vált, hogy ez a kettősség -a jó és a rossz - valójában mindnyájunkban benne van, ennek megfelelően a tábor utolsó napján "eljátszott" mesében is ugyanaz a személy jelenítette meg mindkét szereplőt egy-egy jelenetben; az elkészített rongybabák is "kétarcúak" voltak, Tercsi és Boriska egy személyben.

A gyerekek sokféle kézműves tevékenységet kipróbálhattak a mesetáborban: volt karkötőfonás, agyagedénykék készültek, nemezelés, fafaragás (faládikók készítése és díszítése); csapatmunkával elkészült a mesebeli kemence, egy közös nemeztakaró, de a vándorló lány útravaló pogácsáját, a mesében szereplő kalácsot s egyéb finomságokat is alkalmuk volt a gyerekeknek közösen elkészíteni, s persze el is fogyasztani...

A gyerekek minden nap egy-egy új mesét hallgathattak, a dramatikus játékok során pedig nem csak a közvetlen szereplőket, hanem a kemencét, a kutat és a fát is megjelenítettek az egyes csapatok.

„A tábor célja a kézműves tevékenységek és játék mellett a hagyományos paraszti életmód, értékrend megismertetése és átadása volt. A résztvevő gyerekek közvetlen tapasztalatok által tették magukévá a mese üzenetét, mondanivalóját, hiszen - játékos formában vizet, fát hordva, takarítás közben - beleélhették magukat a szegény lány mindennapjaiba, ugyanakkor megtapasztalták az egymást segítés, egymásra figyelés örömét, a csapatmunka gyümölcsét is" - nyilatkozta Andrea a Szatmár.ro-nak.

Erre a héten a már jól ismert programokkal készülnek az Aranykapu oktatói. A Kézműves Műhely július 17-én, szerdán 17 órától az 5-8 évesek fogadja, pénteken 18 órától pedig a 9-12 éveseket várja. A műhely heti témája a nemezelés lesz.

Csütörtökön 17 órától a Playground - Játsszunk angolt! Elnevezésű angol órára kerül sor Kocsi Éva irányításával. A programba bekapcsolódó gyerkőcök egy órán keresztül játékos formában angol versikéket, dalokat és mondókákat tanulhatnak, az új szavakat, ismeretlen kifejezéseket pedig elmagyarázzák nekik.

Július 20-án, szombaton 11 órától a Futrinka kuckó várja a legkisebbeket, az ovisokat, akik játékos-énekes-mozgásos foglalkozásokban vehetnek részt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: