2013-10-06 17:20:53• hírek • MTI

A Fitow tájfunra készülnek Kínában

Több százezer embert telepítettek ki az országot vasárnap éjjel elérő Fitow tájfun miatt Kínában, ahol már szombaton a legmagasabb fokú riasztást adták ki.

A tartományi vezetések tájékoztatása szerint a közép-kelet-kínai Csöcsiang tartományban csaknem 290 ezer, a déli szomszéd Fucsien tartományban mintegy 130 ezer embert telepítettek ki a tájfun érkezése miatt, s eközben 65 ezer hajót, bárkát hívtak vissza a kikötőkbe vagy szállítottak biztonságosabb helyre. A nemzeti meteorológiai hivatal becslése szerint a Fitow vasárnap éjjel és hétfő reggel között éri majd el az ország délkeleti tartományait. Az erős és várhatóan több méteres hullámok miatt a meteorológiai szolgálat már szombaton a legmagasabb, vagyis vörös riasztást adta ki, s arra figyelmeztetett: a part menti vízszint akár 90 centiméterrel is megemelkedhet.

A tájfun öt part menti tartományban, Sanghaj városában és Tajvanon is nagy mennyiségű esőt hoz majd a következő három napban. A csapadék mennyisége egyes helyeken a 250 millimétert is elérheti majd - figyelmeztetett a hivatal. 

A meteorológiai szolgálat fokozott figyelemre szólította fel a helyi hatóságokat és a lakosságot, éjjel-nappali készenlét fenntartását, a veszélyben lévő turisták evakuálását és a még vizeken lévő halászhajók visszahívását rendelte el.
A Fitow az országot érintő 23. tájfun az idén, októberi érkezése némiképp szokatlannak számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: