2016-12-26 09:13:47• hírek • MTI/AP/TASZSZ/dpa/AFP

A Fekete-tengerbe zuhant egy orosz katonai gép

A felszállás után két perccel vasárnap reggel eltűnt a radarképernyőről az orosz védelmi minisztérium Szocsiból a szíriai Latakiába tartó Tu-154 típusú repülőgépe, fedélzetén 84 utassal és 8 fős legénységgel.

A gép a Fekete-tengerbe zuhant, a roncsokat a szocsi partoktól másfél kilométerre találták meg. A szerencsétlenség térségében vasárnap délig nem találtak túlélőket, hét holttestet emeltek ki - közölte a védelmi minisztérium. A gépen a védelmi tárca által közzétett utaslista szerint katonák, a hadsereg Alekszandrov együttesének 64 tagja, közöttük Valerij Halilov, az együttes vezetője, Anton Gubankov, a védelmi tárca kulturális főosztályának vezetője, kilenc újságíró - a Pervij Kanal, az NTV és a Zvezda televízió munkatársai -, a Doktor Liza néven ismert Jelizaveta Glinka, a Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet munkatársa, valamint 8 fős legénység utazott. Az Oroszországban is nagy tiszteletnek örvendő civil szervezet vezetője egy, a latakiai egyetemi kórháznak szánt gyógyszerszállítmányt kísért Szíriába.

A szerencsétlenség színhelyén tartózkodik a Fekete-tengeri flotta hat hajója, négy helikopter, egy repülőgép és több pilóta nélküli repülőgép is részt vesz a kutatásban.

Egyelőre nincs szükség arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök külön utasításokat adjon ki a Szocsinál lezuhant orosz katonai gép szerencsétlensége kapcsán - jelentette ki vasárnap reggel Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője. Peszkov közölte, hogy az elnököt tájékoztatták arról hogy a Tu-154 eltűnt a radarképernyőről. Putyin tájékoztatást kap a mentőszolgálatok munkájáról, folynak a kutatási munkálatok. A szóvivő szerint a mentést személyesen koordináló Szergej Sojgu állandó telefonkapcsolatban áll az elnökkel a szerencsétlenség kapcsán.
"Teljességgel kizárható", hogy terrorcselekmény okozta volna az orosz védelmi hadsereg Szocsiból a szíriai Latakiába tartó gépének tragédiáját - közölte vasárnap Viktor Ozerov, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) elnöke a RIA-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. Ozerov szerint a szerencsétlenséget műszaki hiba vagy a legénység hibája okozhatta, de szerinte nem lehetett terrorcselekmény, mert a gépet a hadsereg üzemeltette.

A szövetségi tanács védelmi és biztonsági bizottságának első alelnöke, Franc Klincevics szerint a szocsi katasztrófa nem áll kapcsolatban az orosz haderők szíriai hadműveletével, amelyek a korábbi rend szerint folytatják katonai feladataik teljesítését. A szenátor szerint száz százalékban nem lehet garantálni a repülők biztonságát.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett, az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesét még a szovjet időkben alapította Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző. Alekszandrov 18 éven át vezette az együttest. 2016 májusa óta Valerij Halilov altábornagy állt az együttes élén.

A Tu-154 típusú, három hajtóműves gépet 1983-ban helyezték forgalomba és utoljára 2014 decemberében esett át a tervezett nagyjavításon. A gépet Roman Volkov, első osztályú tapasztalt pilóta vezette, aki eddig több mint háromezer órát repült - közölte az orosz védelmi minisztérium. A Tu-154-es modellt a hatvanas években tervezték, és több mint ezret építettek belőle. Kizárólag orosz légitársaságok használták. A gépek többségét az elmúlt években lecserélték, de a hadsereg és egyes kormányhivatalok továbbra is használják.

Szintén Tu-154 típusú volt az a lengyel kormánygép, amely 2010 áprilisában Lech Kachynski elnökkel és 95 másik emberrel lezuhant a nyugat-oroszországi Szmolenszkben.

A szerencsétlenség ügyében az orosz Nyomozati Bizottság folytat vizsgálatot a légiközlekedés biztonságának veszélyeztetése címén, és eljárást indított a katonai főügyészség is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította Dmitrij Medvegyev kormányfőt, hogy hozzanak létre kormánybizottságot a szerencsétlenség körülményeinek feltárására - közölte a Kreml sajtószolgálat Az államfő egyben mély részvétéről biztosította a tragédiában elhunytak hozzátartozóinak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: