2009-12-02 16:28:09• hírek • Parajdi Andrea

A Federalcoop jövőre befejezné

A szükséges felújítások negyedét valósította meg eddig a Federalcoop azon a tulajdonában lévő műemléképületen, amelyben évek óta a Szatmár Megyei Könyvtár is működik. Az épület homlokzatának modernizálását tavasszal folytatják.

Egy műemléképület felújítása mindig költségesebb egy egyszerű modernizálásnál, ugyanis a korszerűsítéskor csak annyit lehet esetlegesen módosítani, amennyire azt a törvények megengedik. A korszerűsítés során figyelembe kell venni az épület korábbi jellegét, ugyanis kizárólag csak abba illeszkedő elemekkel történhet a rendbetétel. A Szatmár Megyei Könyvtár épületének felújítása már jó ideje zajlik, a Federalcoop jövőre teljesen be szeretné fejezni a modernizálását, azonban ez attól is függ, hogy elő tudják-e teremteni hozzá a szükséges összegeket. Az épületen eddig elvégzett belső és külső korszerűsítés a teljes felújítás alig 25%-át teszi ki.

Giurgiu Teodor, a Federealcoop elnöke szűkszavúan nyilatkozik a költségekről, azt mondja a cég mindent saját tartalékából valósított meg, ám konkrét összegekről csak a teljes felújítás után kíván beszélni. Mint mondja volt rá tervük, hogy uniós finanszírozást szereznek a modernizálásra, de mivel perben állnak a Szatmár Megyei Tanáccsal nem nyújthattak be pályázatot.

Az épület felújítása igazából nem érinti a Szatmár Megyei Könyvtár közel ezer négyzetméteres területét, maximum majd a kívül újrafestett falak biztosítanak kellemesebb környezetet az alkalmazottnak és az olvasóknak ugyanis belül ezen a részen nem lesz modernizálás. -Nem lenne mit kezdjünk ennyi könyvvel ha nekifognánk modernizálni, úgyhogy ezt a részt kizárólag csak akkor korszerűsítjük, ha a könyvtár már nem fog itt működni - mondta lapunknak Giurgiu Teodor, aki azt is hozzátette arról sajnos még most sincsen semmilyen megállapodás, hogy a könyvtár meddig marad a mostani helyén, három-öt évről beszélnek de erről még hivatalos megegyezés nem született.

A Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója, Voicu Rusu bízik benne ha már ez az épületrész nem lesz felújítva legalább a könyvtár új (még kérdéses) székhelye jobb körülményeket biztosít majd számukra. Mint mondta a tulajdonukban lévő körülbelül 450 ezer könyvet egy sokkal nagyobb alapterületű épületben kellene a lakosság rendelkezésére bocsájtani, ugyanis törvény rendelkezik arról, hogy minden megyei könyvtár legalább 5489 négyzetméteren kell működjön.


A Megyei Könyvtár nem sokat érez majd a többmilliós felújításból
A Megyei Könyvtár nem sokat érez majd a többmilliós felújításból


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: