2014-07-08 10:47:51• hírek • MTI

A FUEN kiáll az RMDSZ mellett

Fotó: RMDSZ
Fotó: RMDSZ

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szolidaritásáról biztosította a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és elnökét, Kelemen Hunort, a kormány miniszterelnök-helyettesét a Minority SafePack nevű kisebbségi európai polgári kezdeményezés ügyében kialakult kormányzati szintű nézeteltérésben - közölte hétfőn az RMDSZ hírlevele.

A "Románia válasszon európai megoldást a kisebbségvédelemben" című közleményben a FUEN elnöke rámutatott: az RMDSZ javaslatára útjára indított polgári kezdeményezés európai szintű megoldásokat szorgalmaz arra vonatkozóan, hogyan alkosson jó szabályokat az Európai Unió a nemzeti kisebbségek védelmében. Ezt a kezdeményezést egyöntetűen támogatják a FUEN tagszervezetei, amelyek mintegy ötvenmillió, nemzeti kisebbségekhez, illetve nyelvi csoportokhoz tartozó polgárt képviselnek.

"Románia olyan érvekkel indokolta perbe lépési kérelmét az Európai Bíróságon, amelyek a huszadik század elejére jellemző merev szemléletet és idejétmúlt nemzetállami reflexeket tükröznek (...) Bízunk abban, hogy a Victor Ponta vezette kormányban lesz annyi bölcsesség, hogy visszavonja keresetét" - fogalmazott az RMDSZ honlapján közzétett állásfoglalásában Hans Heinrich Hansen, az európai kisebbségek ernyőszervezetének elnöke, arra utalva, hogy Románia a kisebbségekkel szemben avatkozott be a Minority SafePack ügyében indult luxemburgi perbe.

A kisebbségek tavaly októberben felkérték a tagállamok kormányait, köztük Romániáét, hogy támogassák polgári kezdeményezésüket. A FUEN elnöke megjegyezte, hogy a kezdeményezés által javasolt jogi szabályozás a külhoni románok - kiváltképp a Szerbiában és Ukrajnában élő román közösségek - számára is fontos eszköz lenne.

Vincze Loránt, a FUEN alelnöke a Dél-Tirolban zajló Régiók Európában, régiók Európája című nemzetközi konferencián a múlt hét végén tájékoztatta az RMDSZ partnereit arról, hogy Románia az Európai Bizottság oldalán, vagyis a kisebbségekkel szemben lépett be a Minority SafePackről szóló, az Európai Unió bíróságán zajló perbe.

Bukarestben koalíciós feszültség alakult ki Románia perbe lépése miatt. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, becsületbeli ügynek tekinti a kérdést, és nem tudja elképzelni az RMDSZ további kormányzati részvételét, ha Románia nem lép vissza a perből.

A magyar nemzetpolitikai államtitkárság június elején bejelentette: Magyarország a kezdeményezők oldalán beavatkozását kérte a Minority SafePackről szóló ügyben, mert fontosnak tartja a kisebbségek védelmének európai uniós szintű kezelését. Románia mellett Szlovákia és Görögország is a kisebbségekkel szemben, az Európai Bizottság oldalán lépett be a perbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: