2010-11-01 10:39:09• hírek • Szatmar.ro

A Dinamo kezére játszott az élmezőny

Felemás hétvégét zártak a román labdarúgó bajnokág, a Liga1 élcsapatai a legutóbbi, 13. fordulóban: mivel a címvédő Kolozsvári CFR, a listavezető Galac és a második Temesvár sem tudott nyerni, a Steaua pedig kikapott, a Dinamo és a Valsui lett az etap nagy nyertese. És azzá válhat a Rapid is, amennyiben hétfőn legyőzi az Pandurii-t.

A nagyok sorát a Dinamo nyitotta, amely nem kis izgalmak közepette (valamint némi bírói segítséggel) gyűjtötte be a három pontot a Medgyes ellen. Pedig amikor a 16. percben Stetca kapus hibája után Alexe megszerezte a vezetést, úgy tűnt, könnyű dolguk lesz a hazaiaknak.

Csakhogy elég volt két óriási védelmi hiba, Litu és Trtovac pedig teljesen üresen fejelve húsz perc alatt megfordította az eredményt. Amikor az 59. percben Litu megkapta második sárgáját, sejteni lehetett, hogy az erdélyiekre nehéz utolsó fél óra vár. A 70. percben aztán Balaci játékvezető „megette" Andrei Cristea esését és tizenegyest ítélt, amit maga az érintett értékesített is. Négy perccel később aztán már a hazaiak vezettek, mivel Scarlatache március 16. után ismét betalált, ezzel beállítva a végeredményt.


Küzdelemben nem volt hiány a Dinamo-Medgyes találkozón fotó: fcdinamo.roFura
Küzdelemben nem volt hiány a Dinamo-Medgyes találkozón fotó: fcdinamo.ro


Fura rangadóra került sor Galacon, ahol a listavezető a tavalyi bajnok, ám idén gyengén szereplő Kolozsvári CFR-t fogadta. A két csapat azzal a tudattal lépett pályára, hogy az „acélosok" idén valamennyi meccsüket megnyerték hazai pályán. A találkozó nagy küzdelmet hozott, főszereplőjévé pedig egy idő után Kovács István játékvezető lépett elő. A nagykárolyi sípmester előbb a 30.percben nem adott meg egy szabályos gólt az erdélyieknek (szerinte Traoré szabálytalanul támadta Grahovac kapust), majd a 70. percben túl könnyen mutatta fel a második sárgát az elefántcsontparti támadónak.

Rajta kívül kiállítás sorsára jutott a galaci Giurgiu (74. perc, második sárga) és a kolozsvári Veloso (85. perc, veszélyes játék) is, ám ezen ítéletek jogosságát nem lehet vitatni. Ami a játékot illeti, az nagyrészt kiegyenlített küzdelmet hozott, a színvonalra (főleg a második félidőben) nem lehetett panasz. Iorga egy szépségdíjas találattal szerzett vezetést az 59. percben, a kilenc emberre fogyatkozott „vasutasok" a 90. minutumban egyenlítettek Peralta okos fejesével, amihez kellett azonban Grahovac kapus hibája is.


Culio és a CFR az első, amely idén nem kapott ki Galacon fotó: cfr1907.ro
Culio és a CFR az első, amely idén nem kapott ki Galacon fotó: cfr1907.ro


A rekordbajnok Steaua azzal a tudattal lépett pályára Besztercén, hogy legutóbbi három idegenbeli bajnokiját egyaránt elveszítette. Érdekesség, hogy a Galacon Ilie Dumitrescun, Urziceni-ben Edi Iordanescu, a Stefan cel Mare sugárúton pedig Marius Lacatus ült a piros-kékek kispadján. Nos, amikor a negyedik percben Junior Moraes gólra váltotta a Petre buktatásáért megítélt büntetőt, sejteni lehetett, hogy a katonacsapatnak ezúttal sem lesz könnyű dolga. Azt azonban talán a beszterceiek sem merték remélni, hogy egy ennyire gyenge Steaua ellen kell megtartaniuk előnyüket: vendégek alig jutottak el Albut kapujáig, az utolsó percekben pedig csak Tatarusanu kapusnak (na meg a három ziccert is elpuskázó Moraesnek) köszönhették, hogy nem lett kiütés a vége.

A Temesvár a mezőny egyedüli veretlen csapataként utazott Brassóba, ahol egy küzdelmes és helyzetekben sem szerénykedő találkozón gól nélküli döntetlent ért el, így, ha nem is tudott közelebb kerülni a Galachoz, remek sorozata továbbra is folytatódik. Európában a bánságiakon kívül csak Manchester United (10 forduló után), a Twente (12 ford.), a Glasgow Rangers (10 ford.), a Porto (9 ford.), a Real Madrid (9 ford.) és a Bursaspor (10 ford.) tudhat magáénak hasonló mérleget.

A tabella élén továbbra is a Galac áll 29 ponttal, néggyel megelőzve a Temesvárt, öttel pedig Rapidot és a Vasluit. A Dinamo 23 egységgel az ötödik, a Steaua 21 ponttal a hatodik, a CFR 16 egységgel a kilencedik helyet foglalja el.

Eredmények:
Vaslui
- Branesti 1-0
gól: Canu (63.)

Dinamo - Medgyes 3-2
gólok: Alexe (16.), Andrei Cristea (69., 11-es), Scarlatache (73.), illetve Litu (22.), Trtovac (35.)

Galac - Kolozsvári CFR 1-1
gólok: Iorga (58.), illetve Peralta (90.)

Marosvásárhely - Sportul Studentesc 4-1
gólok: Tarnavean (16.), Vasilache (52.), Cordos (54.), Stere (90., 11-es), illetve Patrascu (57.)

Beszterce - Steaua 1-0
gól: Moraes (6., 11-es)

Brassó - Temesvár 0-0

Hétfői program:
Kolozsvári Universitatea - Astra 15.00
Urziceni - Craiova 18.30
Rapid - Pandurii 20.30

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: