2020-08-04 08:37:38• hírek • Bede Emőke

A Dacia két modellje is szerepel a legnépszerűbb autók listáján Európában

fotó: commons.wikipedia.org
fotó: commons.wikipedia.org

A világjárvány által okozott bizonytalanság még júniusban is éreztette hatását az európai autópiacon. A JATO Dynamics adatai szerint a nyár első hónapjában mintegy 1,13 millió új autót jegyeztek be, mely a 2019-es év ugyanezen időszakához képest 24 százalékos visszaesést jelent.

A tavalyi évben mért adatokkal összehasonlítva, ez igencsak nagy visszaesést jelent, viszont február, tehát a koronavírus európai megjelenése óta ez volt a legerősebb hónap autóértékesítési szempontból. „Jelenleg nem beszélhetünk még talpraállásról, mivel a pandémia még mindig jelen van Európában. Ennek ellenére a vásárlók lassan elkezdtek reagálni az értékesítés újraélesztésére bevezetett új ajánlatokra” – értékelte az eladási számokat Felipe Munoz, a Jato Dynamics elemzője.


Elkészítették a júniusi toplistákat

Az idézett forrás szerint a városi miniautók csoportjában júniusban a Fiat 500-as diadalmaskodott, a kisautók között a Renault Clio volt a legnépszerűbb, a kompaktok szegmensében a Volkswagen Golf fogyott a legjobban, a középkategóriás személyautók között a BMW 3-as sorozatára volt a legnagyobb igény, a felsőfategóriás, azaz nagyautók között pedig a Mercedes E-class vitte a prímet. Luxusautók közül a Porche Panamerát választották a legtöbben, az egyterűek közül a Volkswagen Tuourant, az utcai terepjárók közül a Renault Capturt, a furgonok közül pedig a Fiat Ducatot vették a legnagyobb számban. A sportautók között pedig a Porsche 911 fogyott a legjobban, lenyomva ezzel a BMW Z4-et.


Ha azonban nem méretosztályok szerint, hanem összesítésben nézzük a június folyamán értékesített új autókat, akkor a top 10-es lista élére egyértelműen a Renault Clio került, majd következik a Volkswagen Golf és a Renault Captur. A negyedik helyre a Dacia Sandero futott be, melyet a Toyota Yaris, a Peugeot 208 és a Ford Focus követ. A lista nyolcadik helyére a Dacia Duster tornázta fel magát, az utolsó pozíciókat pdig a Peugeot 2008 és az Opel Corsa foglalta el. Az eladási számokat az alábbi táblázatban lehet megtekinteni.



A romániai toplista

A hazai autógyártók- és importőrök szövetségének (APIA) kimutatása szerint júniusban Dacia Loganból jegyeztek be a legtöbbet, szám szerint 1633-at, majd érkezik a Sandero 1001 frissen bejegyzett modellel, és a Duster 782-vel. A Daciák után a Renault Clioból jegyeztek be a legtöbbet, majd következik a Nissan Qashqai, a Hyundai Kona, a Renault Megan, a Dacia Dokker, a Hyundai Tucson és a Škoda Octavia.


A Daciák erőfölénye Szatmár megyében is tetten érhető volt. A júniusi adatok szerint megyénkben 66 vadonatúj autót jegyeztek be, ezek közül 47 a román autómárka jelzését viseli magán. Loganból 15-öt, Sanderoból 11-et, Dokkerből 10-et és Dusterből 6-ot regisztráltak az elemzett periódusban, de a többi népszerű márka is képviselteti magát egy-egy modellel a listában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: